Κόλπο Στουρνάρα με τα «κόκκινα» δάνεια!

Το περίεργο σχέδιο με τον αναβαλλόμενο φόρο και τη στήριξη του ΔημοσίουΕνα περίεργο σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δάνειων κατά 42 δισ. ευρώ, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή στα λεφτά των φορολογουμένων, παρουσίασε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Το σχέδιο βασίζεται στον αναβαλλόμενο φόρο και προβλέπει τα εξής: Θα συσταθεί μια εταιρία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία θα μεταβιβαστεί περίπου το 50% του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών, δηλαδή γύρω στα 8 δισ. από τα 16 δισ. ευρώ. Το SPV θα αγοράσει περίπου 50% των «κόκκινων» δανείων (περίπου 42 δισ. ευρώ) σε λογιστική τιμή μείον τις προβλέψεις. Το SPV θα εκδώσει ομόλογα για να καλύψει διαφορετικές κλάσεις επενδυτών.

Το σχέδιο της ΤτΕ προβλέπει ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα μεταφερθούν στο SPV σε μειωμένες τιμές σε σχέση με την ονομαστική τους αξία. Τα καταναλωτικά θα μεταφερθούν στο 4% της αξίας τους, τα στεγαστικά στο 30%, τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 27,5%, των πολύ μικρών επιχειρήσεων στο 22,5% και τα ναυτιλιακά στο 30%. Αγοράζοντας αυτά τα δάνεια, το SPV θα εκδώσει ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior), μεσαίας (mezzanine) και μειωμένης εξασφάλισης (subordinated), ανάλογα με το ρίσκο που έχει κάθε κατηγορία δανείων. Τα ομόλογα θα επιδιωχθεί να πωληθούν σε επενδυτές, ενώ ένα μέρος τους -αυτό με την υψηλή διαβάθμιση- θα το πάρουν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους.

Στην πρόταση της ΤτΕ θα χρειαστεί το Δημόσιο να εγγυηθεί μέρος των ομολόγων που θα εκδοθούν από το SPV. Συγκεκριμένα, το SPV θα αναθέσει αυτά τα δάνεια σε διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν να ανακτήσουν μέρος των οφειλών. Τη διαφορά από τα ποσά που θα μπορέσουν να εισπράξουν σε σχέση με την τιμή που κατέβαλε το SPV για την αγορά αυτών των δανείων θα την καλύψει το Δημόσιο μέσω του αναβαλλόμενου φόρου. Το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει μετρητά, εγγυήσεις ή ομόλογα, μετασχηματίζοντας ουσιαστικά μια υποσχετική σε φρέσκο χρήμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα