Ο Τσίπρας άρχισε ήδη τις... προεκλογικές ομιλίες!

Τα συνθήματα για το «Μνημόνιο με τον λαό» και οι βολές προς την Πειραιώς

Aρωμα εκλογών αναδύθηκε από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον ίδιο όχι μόνο να πανηγυρίζει για τη μη περικοπή των συντάξεων και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και να βάλλει κατά της Ν.Δ. κατηγορώντας την ότι επενδύει στην καταστροφολογία.

«Η δική μας πολιτική είναι Μνημόνιο με τον λαό» τόνισε, δίνοντας έτσι τον τόνο για την προεκλογική περίοδο που ακολουθεί, ενώ υπογράμμισε ότι τα θετικά μέτρα του «πακέτου ΔΕΘ», που ψηφίζονται κατά ριπάς, δεν είναι παροχές. «Δεν είναι “Τσοβόλα, δώσ' τα όλα”» όπως είπε. Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «στριμώξει» τη Ν.Δ. καλώντας την να απαντήσει «πού πήγε το τέταρτο Μνημόνιο» και «τι θα κάνει χωρίς βαρβάρους», ξεκαθαρίζοντας ότι η καταστροφολογία στην οικονομία τελείωσε.

Οσο για τις συντάξεις, χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης και του λαού τη μη περικοπή τους, ενώ υποστήριξε ότι μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις από την Πρωτοχρονιά του 2019. «Μπορεί να είναι της τάξης των 20 ευρώ μηνιαίως, αλλά για κάποιους αυτό το εικοσάρικο είναι σημαντικό, π.χ. για ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε ένα δώρο στα εγγόνια τους» όπως συμπλήρωσε. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, με το νομοσχέδιο αποκαθίσταται η… μεσαία τάξη, καθώς μειώνονται από 20% σε 13,3% οι ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισε η αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ, παρά τη σφοδρότατη κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση. Η Ν.Δ. υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την κατάργηση του εφάπαξ και της επικουρικής σύνταξης. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε την πλήρη κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου που περιλαμβάνει, όπως είπε, «ρυθμίσεις τύπου Πινοσέτ». «Εκλογική μικροκομματική σκοπιμότητα» καταλόγισε στην κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή, ενώ το ΚΚΕ την κατηγόρησε ότι «δίνει ψίχουλα».

Οσες τροποποιήσεις και να γίνουν «ο νόμος Κατρούγκαλου δεν διορθώνεται, πρέπει να καταργηθεί» υπογράμμισε το Ποτάμι, ενώ η Ενωση Κεντρώων χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τις ασφαλιστικές μειώσεις σε σχέση με τη «σφαγή» που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου.