Ζόρια για όσους έχουν δική τους δουλειά!

Ερευνα ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυτοαπασχολουμένους

Οικονομική δυσπραγία αντιμετωπίζουν, σε ποσοστό 60%, οι αυτοαπασχολούμενοι. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περίπου οι 4 στους 10, σε περιόδους ασθένειας, προσπαθούν να ζήσουν χωρίς να έχουν καθόλου εισόδημα. Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ειδική έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τους αυτοαπασχολουμένους.

Από την ανάλυση των στοιχείων της προκύπτει ότι οι κυριότερες δυσκολίες για αυτούς τους εργαζομένους «αφορούν στην οικονομική καχεξία, σε περιόδους που δεν έχουν δουλειά, σε προβλήματα στις πληρωμές και στην αδυναμία να ορίσουν τις αμοιβές τους».

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 80,3% των αυτοαπασχολουμένων δεν είχε κύριο πελάτη (από τον οποίο να προέρχεται το 75% του εισοδήματός τους) τους τελευταίους 12 μήνες. «Τυχεροί», σύμφωνα με την έρευνα, ήταν μόλις το 14,6% του συνόλου (είχαν έναν κύριο πελάτη τον προηγούμενο χρόνο).

Χωρίς έσοδα

Επίσης, το 36,5% του συνόλου αντιμετώπισε περιόδους κατά τη διάρκεια των οποίων δεν είχε καθόλου δουλειά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το 42,7% των ερωτηθέντων σε περιόδους ασθένειας δεν είχε κανένα εισόδημα! Ετσι, λόγω αναδουλειάς, το 47,7% των αυτοαπασχολουμένων δεν προσλαμβάνει βοηθό. Την πρόθεση να προχωρήσει σε πρόσληψη άλλου ατόμου μέσα στους επόμενους 12 μήνες εκδηλώνει μόλις το 4,9% του συνόλου.

«Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αυτοαπασχολούμενοι τους τελευταίους 12 μήνες αφορούν, κατά πρώτο λόγο, οικονομική δυσπραγία. Το 60% δηλώνει ότι υπήρξε περίοδος με ελάχιστο εισόδημα για να ζήσει».

Ν. Χατζητσάκος