Παρίσι: Πολιορκία Μακρόν από τα «κίτρινα γιλέκα»!

«Κάηκαν» τα Ηλύσια Πεδία από οργισμένους διαδηλωτές κατά της πολιτικής του προέδρουΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Η πολιτική λάμψη του ανήκει οριστικά πια στο παρελθόν. Και η εικόνα του, παρά τα επικοινωνιακά ρετουσαρίσματα που επιχειρεί να κάνει, δεν ξεγελά τον μέσο Γάλλο πολίτη, ο οποίος δεν θαμπώνεται πια από τη «γυαλάδα του νεαρού προέδρου» Μακρόν, ενός προέδρου που έχει αποδειχθεί με όλους τους τρόπους πια πως ούτε το «νέο» εκφράζει ούτε είναι κομιστής του μέλλοντος για τη Γαλλία, που οικονομικά συνεχίζει να υποφέρει.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο γαλλικός λαός βγήκε στους δρόμους και ήταν σαφής: «Μακρόν, μας κλέβεις», «Μακρόν, κλέφτη και ψεύτη – είμαστε το 99%», «Είναι η επανάσταση ισότητα – αλληλεγγύη – αδελφοσύνη» έγραφαν μόνο μερικά από τα εκατοντάδες πλακάτ που κρατούσαν υψωμένα οι χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν για δεύτερο Σαββατοκύριακο στους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας φορώντας τα «κίτρινα γιλέκα».

Στο άτυπο κίνημα, όμως, που στο πλευρό του στάθηκαν και χιλιάδες άλλοι πολίτες, βασικό αίτημα πια δεν είναι μόνο οι αυξήσεις στα καύσιμα, απ’ όπου άρχισαν όλα. Είναι η υψηλή φορολογία, τα εργασιακά, καθετί που αλλάζει προς το χειρότερο την καθημερινότητα των πολιτών και περνά απροκάλυπτα πια μέσα από τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου Μακρόν.

Η απάντηση της κυβέρνησης βέβαια ήταν απλώς η άγρια καταστολή, που είχε ως αποτέλεσμα τα λαμπερά Ηλύσια Πεδία να γίνουν γυαλιά καρφιά το Σάββατο. Η αλόγιστη χρήση δακρυγόνων, οι πλαστικές σφαίρες και οι αύρες νερού που έστειλαν οι Αρχές ήταν η «προσέγγιση» Μακρόν στη λαϊκή οργή που γιγαντώνεται.

Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία προέβη σε 35 προσαγωγές στη γαλλική επικράτεια, από τις οποίες οι 18 έγιναν στο Παρίσι, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν οκτώ άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί.

Οι διαδηλωτές πάντως δεν πτοήθηκαν από την καταστολή, επιμένοντας να φωνάζουν συνθήματα και να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο, την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ έβρισκε τον… ένοχο, κατηγορώντας την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ότι πυροδοτεί τις διαμαρτυρίες στην πρωτεύουσα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα