«Μπαλοθιές» για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου

Αντίθετη η Εκκλησία της Κρήτης για Σύνταγμα, περιουσία και μισθολογικόΡεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Με ένα ηχηρό «όχι σε όλα» η Εκκλησία της Κρήτης απέρριψε το σύνολο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την αλλαγή στον τρόπο της μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, Ρεθύμνης Ευγένιος, Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος, ο αρχιγραμματέας αρχιμανδρίτης Πρόδρομος Ξενάκης, καθώς και ο πρόεδρος των Ενώσεων Κληρικών Κρήτης, πρωτοπρεσβύτερος Ζαχαρίας Αδαμάκης και ο νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Δημήτριος Μηλαθιανάκης συζήτησαν εφ’ όλης της ύλης με τον υπουργό Παιδείας.

Οι Κρήτες ανέλυσαν την πλήρη αντίθεσή τους στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, που διαγράφει και την ονομαστική αναφορά στην Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και την αναφορά περί ουδετερόθρησκου κράτους, αφού το υφιστάμενο άρθρο 13 του Συντάγματος κατοχυρώνει τη θρησκευτική ελευθερία.
«Μουδιασμένος» από την αρνητική κατάληξη των συνομιλιών, ο Κώστας Γαβρόγλου ανακοίνωσε εύσχημα ότι υπάρχει διαφορά προσεγγίσεων από την Εκκλησία της Κρήτης. Αξιο αναφοράς είναι πως ο υπουργός Παιδείας σταμάτησε να χρησιμοποιεί τον όρο του Αλέξη Τσίπρα «ιστορική συμφωνία», υιοθετώντας μια διατύπωση εγγύτερα σε αυτή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ότι πρόκειται για «πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και στην ελληνική κυβέρνηση».

Ο αρχιγραμματέας, π. Πρόδρομος Ξενάκης τόνισε ότι η Εκκλησία της Κρήτης δεν απορρίπτει τον διάλογο, είτε συγκλίνουν οι απόψεις είτε όχι. Οι εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής Κρήτης θα ενημερώσουν άμεσα την Επαρχιακή Σύνοδο της ημιαυτόνομης Εκκλησίας και αυτή με τη σειρά της θα ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς η Κρήτη υπάγεται στην πρωτόθρονη Εκκλησία, η οποία λαμβάνει όλες τις αποφάσεις για το σύνολο των επαρχιών που ανήκουν στο Συνταγμάτιό της.

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος συνεχίζει να δέχεται συντονισμένα βαριά πυρά από τους μητροπολίτες. Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος. Ο συναγωνιστής του κ. Ιερωνύμου για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτησή του είπε: «Δεν είχα φανταστεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα μας ανακοίνωνε τετελεσμένα από την τηλεόραση». Επικριτικός είναι όμως και ένας στενός φίλος του κ. Ιερωνύμου, ο Μαντινείας Αλέξανδρος, που δήλωσε δημόσια κάθετα αντίθετος στη συμφωνία Αρχιεπισκόπου και πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας ότι «αλιβάνιστοι κυβερνώντες θέλουν να κάνουν την Εκκλησία σωματείο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα