Σοκ! Κινέζος «έφτιαξε» μεταλλαγμένα μωρά

Το πείραμα προκάλεσε διεθνή σάλο. Είναι άκρως ανθεκτικά στον HIV, λέει ο δημιουργόςΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Σάλος έχει προκληθεί στη διεθνή πανεπιστημιακή κοινότητα από την είδηση ότι Κινέζος επιστήμονας βοήθησε να έρθουν στο κόσμο δύο γενετικά τροποποιημένα μωρά, των οποίων το DNA είχε τροποποιηθεί από τον ίδιο στο στάδιο του εμβρύου.

Στόχος της αμφιλεγόμενης διαδικασίας, που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις, δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης, αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα του εμβρύου, προκειμένου να αποκτήσει αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, το οποίο δημοσίευσε χθες αποκλειστική συνέντευξή του, ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι του Νοτίου Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, στη Σεντσέν, και ιδρυτής δύο εταιριών γενετικής, τροποποίησε γενετικά τα έμβρυα επτά ζευγαριών που είχαν κάνει εξωσωματική σε κλινική γονιμότητας, χρησιμοποιώντας την τεχνική επεξεργασίας του γονιδιώματος CRISPR-Cas9. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη τεχνική είχε δοκιμαστεί μόνο σε ενηλίκους με στόχο τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων που βασίζονται σε κάποιο ελαττωματικό γονίδιο.

Πριν από λίγες εβδομάδες, το ένα από τα ζευγάρια των εθελοντών -οι οποίοι είχαν μολυνθεί από τον ιό- έφερε στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα κοριτσάκια.

Το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος ο Χε μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη διεθνούς συνεδρίου γενετικής στο Χονγκ Κονγκ. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση των ισχυρισμών του από ανεξάρτητη Αρχή ούτε και σχετική επιστημονική δημοσίευση.

Εντούτοις, ακόμα και χωρίς επαλήθευση, η ανακοίνωση του Χε -ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ- προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, κυρίως για λόγους ηθικής. Για «πείραμα στα ανθρώπινα όντα που είναι ηθικά απαράδεκτο» έκανε λόγο ο γενετιστής Κίραν Μουσουνούρου του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας, ενώ ο δρ Ερικ Τόπολ του Ινστιτούτου Ερευνών Scripps της Καλιφόρνιας είπε ότι «είναι κάτι υπερβολικά πρόωρο. Εχουμε να κάνουμε με τις “οδηγίες λειτουργίας” ενός ανθρώπινου όντος. Δεν είναι κάτι ασήμαντο».

Την ίδια ώρα, όμως, ο κορυφαίος γενετιστής του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς δήλωσε σύμφωνος με τέτοια πειράματα, εφόσον αφορούν τον ιό HIV που αποτελεί μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες απαγορεύουν ανάλογες διαδικασίες, όχι όμως και η Κίνα, η οποία απαγορεύει μόνο την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ επιτρέπονται σχετικές έρευνες μόνο σε εργαστήρια. Ο Χε, ο οποίος συνεργάζεται με τον Αμερικανό καθηγητή Μάικλ Ντιμ του πανεπιστημίου Ράις, πριν προχωρήσει στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων που επρόκειτο να γεννηθούν είχε πειραματιστεί για αρκετά χρόνια σε ζώα και σε ανθρώπινα έμβρυα στο εργαστήριό του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα