Ωρα μηδέν στη Μαύρη Θάλασσα!

Στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο Ποροσένκο στην Ουκρανία. Η Ρωσία μιλά για γκάνγκστερ, ενώ συνέλαβε 24 ναυτικούςΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μια σπίθα -ακόμη- φαίνεται να είναι πλέον αρκετή για να πυροδοτήσει μια πολεμική σύρραξη, η οποία εύκολα θα μπορούσε να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Κριμαίας.

Ηδη οι Ουκρανοί τις τελευταίες ώρες -αμέσως μετά το «ναυτικό επεισόδιο» της Κυριακής στον πορθμό Κερτς που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Αζόφ- έχουν θέσει τις ένοπλες δυνάμεις τους σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε στη χώρα του στρατιωτικό νόμο 30 ημερών αρχής γεννομένης από την 28η Νοεμβρίου!

Την ίδια ώρα οι Ρώσοι, πιο ψύχραιμα, αρκούνται προσώρας σε δηλώσεις. Το Κίεβο «μετέρχεται επικίνδυνων μεθόδων» σχολίαζε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας όμως ότι το περιστατικό στον πορθμό του Κερτς αποτελεί ξεκάθαρα ουκρανική πρόκληση. Πιο… προωθημένες ήταν πάντως οι δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, που έκανε λόγο για «γκανγκστερικές μεθόδους» εκ μέρους του Κιέβου.

Χθες, και ενώ τόσο η Μόσχα όσο και η Ουκρανία ζήτησαν να συγκληθεί και να συνεδριάσει το απόγευμα για το θέμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τα διεθνή μέσα μετέδιδαν πως η Ρωσία ανακοίνωσε τη σύλληψη 24 Ουκρανών ναυτικών, οι οποίοι βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού που έθεσαν υπό κράτηση οι Ρώσοι. Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι τελευταίοι, και με βάση όσα ανέφερε η Ρωσική Υπηρεσία Ομοσπονδιακής Ασφάλειας (FSB), αναφέρουν ότι τα τρία πλοία του ουκρανικού ναυτικού εισήλθαν σε ρωσικά χωρικά ύδατα, στο στενό του Κερτς, αγνοώντας τις σχετικές προειδοποιήσεις να σταματήσουν, με αποτέλεσμα το ρωσικό ναυτικό να υποχρεωθεί να προβεί στην κατάληψη των πλοίων – αφού πρώτα ρωσικό πλοίο εμβόλισε ένα μικρότερο ουκρανικό.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ενώ το κλίμα στην Ουκρανία παρέμενε τεταμένο, δεν έλειψαν οι διαδηλώσεις σε πόλεις της χώρας. Το πρωί της Δευτέρας διαδηλωτές πέταξαν φωτοβολίδες και έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων μπροστά από το ρωσικό προξενείο της πόλης Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, ενώ παρόμοια κινητοποίηση σημειώθηκε επίσης μπροστά στη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, όπου και σε αυτή τη διαδήλωση ο βασικός όγκος των συμμετεχόντων ήταν μέλη διάφορων ουκρανικών εθνικιστικών οργανώσεων.

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη

Την έντονη ανησυχία της για την ένταση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία εξέφρασε χθες και η διεθνής κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση απηύθυνε από την πρώτη στιγμή έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ κάλεσε τη Μόσχα να προβεί άμεσα στην απελευθέρωση των ουκρανικών πλοίων που είχε θέσει υπό την κατοχή της μετά όσα συνέβησαν. Τη «μεγάλη ανησυχία» του εξέφρασε για τα γεγονότα και το Βερολίνο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Αυστρία.

Συγκεκριμένα, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ (φωτό), στο πλαίσιο της εξάμηνης προεδρίας της χώρας της στην Ενωση, καταδίκασε τη χρήση στρατιωτικής βίας από την πλευρά των Ρώσων, ενώ κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν οποιαδήποτε κλιμάκωση της κρίσης. Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προέτρεψε τη Ρωσία να απελευθερώσει τα τρία ουκρανικά πλοία και τα συλληφθέντα μέλη του πληρώματος, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για τις ενέργειες της Μόσχας.

«Αυτό που είδαμε χθες ήταν πολύ σοβαρό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Στόλτενμπεργκ, ενώ ανέφερε ότι «όλοι οι σύμμαχοι εξέφρασαν πλήρη στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και την κυριαρχία της».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα