Μαυραγορίτες των Μνημονίων

Λίγες είναι οι αμιγώς θετικές ειδήσεις που έλκουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κοινού. Μία απ’ αυτές, η εξάρθρωση του δικτύου λαθρεμπορίας χρυσού, ένα από τα ηγετικά στελέχη του οποίου είναι ο τηλεοπτικός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. 

Στην κατοχή αυτής της σπείρας, που, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είχε ξεζουμίσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας», βρέθηκαν ποσότητες χρυσού που προέρχονταν από την τήξη κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ένα σεβαστό ποσοστό από τα κοσμήματα και τα τιμαλφή προερχόταν από κλοπές και ληστείες κι ένα άλλο από αγορές και ενεχυριάσεις. Τα μέλη της σπείρας έλιωναν τα κλεμμένα χρυσαφικά σε χυτήριο και τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τις οποίες διέθεταν στην αγορά της Τουρκίας – μια χώρα που λειτουργεί και ως ιδανικός και… βολικός «κλεπταποδόχος».

Είναι αλήθεια ότι η άνθηση της αγοράς του ενεχυροδανεισμού συνδέθηκε άρρηκτα με τον μνημονιακό μαρασμό και την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Επίσης είναι αληθές ότι δεν είναι μόνο τα καταστήματα του Ριχάρδου που πρέπει να «ξεσκονίσει» η ΕΛ.ΑΣ. Καθ’ άπασα την επικράτεια έχουν ανοίξει αναρίθμητα τέτοια καταστήματα και οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται οι συναλλαγές με τους εκποιητές των οικογενειακών τους κειμηλίων παραμένουν άγνωστες στο ευρύ κοινό. Η διαφάνεια ποτέ δεν έβλαψε -κάθε άλλο- και τα ενεχυροδανειστήρια πρέπει να ελεγχθούν διεξοδικά από τις Αρχές.

Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι το προφανές: να αποδοθούν τα κλεμμένα πίσω, στους νόμιμους κτήτορές τους. Να εκτεθούν όλα τα κοσμήματα και τα τιμαλφή που βρέθηκαν στην κατοχή της σπείρας, καθώς και τα υπόλοιπα που ενδέχεται να εντοπιστούν στην πορεία των ερευνών.

Εκείνοι που τα έχουν απολέσει και το έχουν δηλώσει να τα πάρουν πίσω από τα νύχια των παρασίτων, που ζούσαν σε βάρος των άλλων. Οσα κοσμήματα και τιμαλφή δεν αναγνωριστούν από τους ληστευθέντες καθώς και οι ποσότητες των πολύτιμων μετάλλων που κατείχαν οι συλληφθέντες να ρευστοποιηθούν υπέρ του Δημοσίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα