Θριαμβολογίες Τσίπρα για τις παροχές σε προεκλογικούς τόνους

Νέο πανηγυρικό σκηνικό έστησε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, αυτή τη φορά για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Συνεχίζοντας το σερί προεκλογικών εμφανίσεων, ο πρωθυπουργός παρενέβη στην Ολομέλεια, με σκοπό να θριαμβολογήσει για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν με διαδικασίες fast track για τη διανομή του μερίσματος που θα φτάνει τα 710.000.000 ευρώ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και τα μέτρα αποκατάστασης της πληγείσας ανατολικής Αττικής.

Με στόχο την αντιστροφή του κλίματος και με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε να μεροληπτεί ταξικά υπέρ των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Τα δε προεκλογικά τύμπανα ήχησαν δυνατά, όταν ο πρωθυπουργός έθεσε το δίλημμα των εκλογών, καλώντας τον ελληνικό λαό να επιλέξει ανάμεσα στο «μεταμνημονιακό» και «φιλολαϊκό» σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ με τα θετικά μέτρα και στο «νεοφιλελεύθερο» καθεστώς της Ν.Δ., που έριξε τη χώρα στα βράχια.

«Ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει τον Οκτώβρη» είπε και επιτέθηκε με δριμύτητα στη Ν.Δ., υποστηρίζοντας πως το πρόγραμμά της περιλαμβάνει απολύσεις στο Δημόσιο και ασφαλιστικό Πινοσέτ, μείωση φόρου για την ελίτ και επιβάρυνση για τα μεσαία στρώματα. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του «εμείς τώρα κλείνουμε τις πρώτες δικές μας 100 ημέρες στην εξουσία», αναφερόμενος στη σημερινή... επέτειο 100 ημερών από τον Αύγουστο και «τον απεγκλωβισμό από τα Μνημόνια».

Οσο για την αντιπολίτευση, άσκησε στο σύνολό της σφοδρότατη κριτική στην τοποθέτησή του, μιλώντας για «προεκλογικό σόου», «παροχολογία» και «θρασύτητα». Παρά τις αντιδράσεις, πάντως, τα μέτρα του «πακέτου ΔΕΘ» υπερψηφίστηκαν με ευρύτατη πλειοψηφία. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ., θετική ψήφο έδωσαν Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ., Χρυσή Αυγή και Ενωση Κεντρώων. Το Ποτάμι δήλωσε «παρών» σε όλες τις τροπολογίες, ενώ το ΚΚΕ υπερψήφισε το κοινωνικό μέρισμα, δήλωσε «παρών» στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και καταψήφισε την τροπολογία για τη φορολογία των επιχειρήσεων, καθώς και εκείνη για την ανατολική Αττική.