Ξεσηκώθηκαν οι μαθητές υπέρ της Μακεδονίας

Με ελληνικές σημαίες παιδιά από 220 γυμνάσια και λύκεια που τελούν υπό κατάληψη διαδήλωσαν στη ΘεσσαλονίκηΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Τα συνθήματα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», «Δεν θα γίνεις Ελληνας ποτέ Σκοπιανέ», «Ντροπή», «Τσίπρα προδότη», «Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα» και ο Εθνικός Υμνος κυριάρχησαν χθες το πρωί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Το ποτάμι της μαθητιώσας νεολαίας, που κάνει καταλήψεις σε περισσότερα από 200 σχολεία σε όλη την Κεντρική Μακεδονία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συνθήκη των Πρεσπών, έγινε χείμαρρος και ξεχύθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. 

Περίπου 2.000 μαθητές, κρατώντας στα χέρια τους πανό για τη Μακεδονία και γαλανόλευκες που κυμάτιζαν, δήλωσαν με ξεκάθαρο τρόπο τη διαφωνία τους στο «ξεπούλημα», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, της Ιστορίας και του τόπου τους!

Οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων από την Περιφέρεια έδωσαν ραντεβού στις 11 το πρωί στο άγαλμα του Βενιζέλου και στον Λευκό Πύργο, όπου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Από εκεί κατευθύνθηκαν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλακόστρωτο της Νέας Παραλίας, και ξεκίνησαν πορεία. Μια πορεία δυναμική, με ένταση και παλμό. Σταμάτησαν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης φωνάζοντας συνθήματα κατά του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, περπάτησαν στην Τσιμισκή και από την Αγίας Σοφίας και την Εγνατία κατευθύνθηκαν στο Διοικητήριο, όπου στεγάζεται το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, κάνοντας επίσης στάση έξω από τα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ο μαθητής του 1ου ΕΠΑ.Λ. Ευόσμου Γιώργος Πασχαλίδης, που «κατέβηκε» στην πορεία με το… άλογό του. «Ηρθα για να διαμαρτυρηθώ γι’ αυτήν την κατάσταση. Ηρθα για να φωνάξω ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» δήλωσε στη «δημοκρατία».

Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπό κατάληψη βρίσκονται 44 σχολεία στην ανατολική Θεσσαλονίκη και 59 στη δυτική. Εντεκα σχολεία τελούν υπό κατάληψη στην Ημαθία, 25 στην Πέλλα, 34 στις Σέρρες, 17 στη Χαλκιδική, 12 στο Κιλκίς και 18 στην Πιερία (σύνολο 220). Αντίστοιχη με τη χθεσινή αναμένεται να είναι η εικόνα και σήμερα, Παρασκευή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη χθεσινή πορεία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 μαθητές. Μεταξύ των συνθημάτων που κυριάρχησαν ήταν και εκείνα εναντίον της Τουρκίας. «Ακόμα ζει ο Αλέξανδρος, φωνάζει μια γοργόνα, ξύπνα πριν γίνει το κακό, Ελληνα Μακεδόνα» ανέφερε -μεταξύ άλλων- στη «δημοκρατία» ο 15χρονος Γιάννης που συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Από την κινητοποίηση δεν έλειψαν και τα επεισόδια, καθώς στις τάξεις των φιλοπάτριδων μαθητών κατάφεραν να εισβάλουν κουκουλοφόροι με ρόπαλα και πέτρες στα χέρια, που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

—-

Αντισυγκέντρωση με επεισόδια στην Αθήνα

Ενταση επικράτησε χθες το μεσημέρι μετά το πέρας της αντισυγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας απέναντι στις «εθνικιστικές καταλήψεις» -όπως τις χαρακτήρισαν οι διοργανωτές-, που πραγματοποιούνται κυρίως σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην πορεία μαθητών που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, για το Μακεδονικό.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι είναι τουλάχιστον αυθαίρετο να βαφτίζει κανείς «ακροδεξιές» και «φασιστικές» τις κινητοποιήσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Είναι προφανές ότι κάποιοι επιθυμούν να έχουν το «μονοπώλιο» στη… θεματολογία των καταλήψεων.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου κουκουλοφόροι παρεισέφρησαν στο πλήθος μαθητών και φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της Αθήνας και, αφού πέταξαν πέτρες σε υποκατάστημα τράπεζας, στη συνέχεια έσπασαν τα τζάμια σε παραπλήσιο κτίριο. Οι αστυνομικές δυνάμεις που ακολουθούσαν την πορεία επενέβησαν πετώντας χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Το κάλεσμα για τη χθεσινή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μέσα από το facebook από την «Πρωτοβουλία για το Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας». Μαθητές αλλά και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανάρτησή τους στο κοινωνικό δίκτυο πως «διάφορες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας».

—-

Πολιτικές αντιπαραθέσεις στην πλάτη της νέας γενιάς

Συνεχίζεται, στις πλάτες των μαθητών, η κομματική αντιπαράθεση με αφορμή τις καταλήψεις στα σχολεία για τη Μακεδονία, με τη Ν.Δ. να παρεμβαίνει ζητώντας, ουσιαστικά, ανοιχτά σχολεία και κάνοντας λόγο πρώτη φορά για πατριδοκάπηλους που παριστάνουν τους πατριώτες και προτρέπουν τους μαθητές στην κατάληψη σχολείων. Η Αριστερά επιμένει με τον προπαγανδιστικό λόγο της να ταυτίζει τους μαθητές με την Ακροδεξιά, ενώ η κόντρα μεταφέρθηκε χθες και στη Βουλή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, παίρνοντας αποστάσεις από τους Μάκη Βορίδη, Αδωνι Γεωργιάδη και τη ΔΑΚΕ, εγκαλεί όσους επιχειρούν να παρασύρουν τα παιδιά και τονίζει ότι «τα σχολεία πρέπει να μένουν πάντα ανοιχτά. Και όσοι για οποιονδήποτε λόγο, είτε από την Ακρα Αριστερά είτε από την Ακρα Δεξιά, ενθαρρύνουν σχολικές καταλήψεις είναι εχθροί της γνώσης και τελικά πολέμιοι της δημοκρατίας. Κλειστά σχολεία σημαίνουν κλειστά μυαλά».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, ζητά «επίσημη και έμπρακτη» καταδίκη των «μισαλλόδοξων και διχαστικών» δηλώσεων Γεωργιάδη και Βορίδη, ενώ επισημαίνει πως «οι προσπάθειες της Χρυσής Αυγής να δηλητηριάσει τους μαθητές απομονώνονται στα σχολεία από το μαθητικό κίνημα, το οποίο αγωνίζεται διαχρονικά για την υπεράσπιση της δημοκρατίας». Στο ίδιο μήκος και ο Πάνος Σκουρλέτης, που τόνισε ότι «όποιος αισθάνεται αλληλέγγυος με τη Χρυσή Αυγή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πατριώτης», ενώ ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι «οι δημοκρατικοί μαθητές δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εργαλεία της Χρυσής Αυγής».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης από τη Βουλή χαρακτήρισε «μια πάρα πολύ ευχάριστη εικόνα» τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, με μαθητές να τραγουδούν και να φωνάζουν συνθήματα των ειδικών δυνάμεων. Εκανε λόγο για «εθνομηδενιστές και παρακμιακούς καθηγητές της Ακρας Αριστεράς με μούσια που προσπαθούν να απειλήσουν τους μαθητές». Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε: «Τα σχολεία είναι για εμάς ένας χώρος εκπαίδευσης και όχι ένας χώρος μισαλλοδοξίας».

Για «καθαρά αυθόρμητη κίνηση» έκανε λόγο ο Βασίλης Λεβέντης, που χαρακτήρισε «λάθος του Τσίπρα να τη χρεώνει στη χούντα και στην Ακροδεξιά», ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «είναι ντροπή να εμπλέκουμε στις πολιτικές υποθέσεις τα παιδιά μας». Εκ μέρους της ΛΑ.Ε. ο Βασίλης Πριμηκύρης ανέφερε: «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε όλα αυτά τα νέα παιδιά που συμμετέχουν σε καταλήψεις σαν φασιστάκια. Δεν μπορούν να παίζονται βρόμικα παιχνίδια στις πλάτες της νέας γενιάς της Ελλάδας».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα