«Πνίγηκε» η Λέσβος! 9 μποφόρ και σήμερα στο Αιγαίο

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια -ακόμα και στην Πάρνηθα-, θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες έφερε χθες σε μεγάλο μέρος της χώρας η «Πηνελόπη». Τα προβλήματα άρχισαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, όταν στη Λέσβο «άνοιξαν» οι ουρανοί, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Σήμερα ο καιρός θα συνεχίσει να δείχνει τα… δόντια του, ωστόσο τα φαινόμενα θα είναι λιγότερο έντονα.

Στη Λέσβο σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ακόμα και στο κέντρο της πόλης, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ η Πυροσβεστική απεγκλώβισε μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του. Προβλήματα δημιουργήθηκαν και έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, όπου πρόσφυγες διαμένουν σε σκηνές.

Παράλληλα, οι ισχυροί άνεμοι των 9 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο είχαν ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η απαγόρευση του απόπλου των πλοίων από και προς τη Λέσβο μέχρι χθες τα μεσάνυχτα. Πάντως, από την πρώτη στιγμή που η κακοκαιρία «επισκέφτηκε» το νησί άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του δήμου και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Οι άγριες διαθέσεις της «Πηνελόπης» προκάλεσαν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Τα δρομολόγια από τον Πειραιά γίνονταν κατά την κρίση των πλοιάρχων, διακόπηκαν τα δρομολόγια από τη Ραφήνα και το Λαύριο, ενώ κλειστές ήταν οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Νέα Στύρα και Αρκίτσα – Αιδηψός.

Σήμερα βροχές θα σημειωθούν στα ανατολικά και τα νότια, και καταιγίδες στα Δωδεκάνησα, ενώ χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά. Ο υδράργυρος θα διατηρηθεί στα ίδια χαμηλά επίπεδα και η ένταση των ανέμων θα είναι πάλι 8-9 μποφόρ.

—-

Χιόνια και αλυσίδες στα βόρεια ορεινά

Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η θερμοκρασία σε Θεσσαλονίκη, Βέροια και Κιλκίς έχει πέσει αισθητά, ενώ τα πρώτα χιόνια εμφανίστηκαν και στην Κοζάνη.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, παρόλο που η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία οδό αλλά και στο σύνολο του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου διεξάγεται κανονικά, σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 180ό έως το 280ό χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 8ο έως το 25ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας), από το 20ό έως το 30ό χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου) και στην επαρχιακή οδό Αετού – Νυμφαίου.

Στην κεντρική Μακεδονία λόγω χιονόπτωσης και παγετού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης, από το 91ο χιλιόμετρο έως τα όρια με την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Επίσης, στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου, από το 14ο χιλιόμετρο έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, στη δημοτική οδό Νάουσας – 3-5 Πηγαδιών, από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο, στη δημοτική οδό Νάουσας – Σελίου, από το 7ο χιλιόμετρο έως το χιονοδρομικό κέντρο. Επίσης στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων και, τέλος, στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος στη Χαλκιδική.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα