Κινδυνεύει να γκρεμιστεί ο Τύμβος της Αμφίπολης

Απίστευτη αδιαφορία από τους αρμοδίους. Αφέθηκε το μνημείο στην τύχη του. Τελεσίγραφο Τζιτζικώστα στο ΥΠΠΟ: «Αν δεν αρχίσουν έργα, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη»! Χάνεται 1.500.000 € • Κονιόρδου – Ζορμπά δεν απαντούν! «Συνειδητά επιλέγουν την καταστροφή του μνημείου»

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να καταρρεύσουν τα υποστυλώματα και να καταχωθεί ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη, αν δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης του μνημείου. 

Η ολιγωρία και η αδιαφορία του υπουργείου Πολιτισμού να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσουν οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και συντήρησης έχουν προβληματίσει τους φορείς, ενώ ορατός είναι πλέον και ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση που εξασφάλισε μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους 1.500.000 ευρώ, εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης. 

Παράλληλα, η Περιφέρεια έχει εξασφαλίσει μέσω άλλου προγράμματος άλλο 1.000.000 ευρώ, που ωστόσο προβλέπεται να δοθεί σε παράλληλες δράσεις για τον τύμβο. 

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την τελευταία, όπως λέει, προειδοποίηση στο αρμόδιο υπουργείο για τις καθυστερήσεις στην Αμφίπολη. 

«Αν δεν αρχίσουν οι εργασίες, προσφεύγω στη Δικαιοσύνη» είπε στη «δημοκρατία» ο κ. Τζιτζικώστας. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες έστειλε επιστολή στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία ζητά διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες στην Αμφίπολη, ένα έργο που έχει εντάξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ. Παρόμοια επιστολή είχε στείλει τον περασμένο Μάιο στην τότε υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση. 

Το θέμα της Αμφίπολης, όπως αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας, είναι εθνικής σημασίας και, όπως ανέφερε και στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, «ο φάκελος αυτός φαίνεται ότι μπήκε και κλειδώθηκε σε κάποια ντουλάπα του υπουργείου. Παρά τις συνεχείς ενοχλήσεις μας, το υπουργείο φαίνεται να επιλέγει συνειδητά να μην προχωρήσει ένα τόσο σημαντικό έργο. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε».

Την αγωνία της για την ανασκαφή εξέφρασε και η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. «Πρόκειται για ένα καταπληκτικό μνημείο μακεδονικής τέχνης, που συγκινεί όλο τον κόσμο. Για ένα οικουμενικό μνημείο, για το οποίο όλοι με ρωτούν γιατί δεν είναι επισκέψιμο. 

Η ανασκαφή βρίσκεται σε τέλμα και ο μόνος που στέκεται στο πλευρό μας είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας» είπε χαρακτηριστικά. 

Επιστολή για το ίδιο θέμα και με ίδιο αίτημα έστειλε στην υπουργό Πολιτισμού και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα