Παρέμβαση Δραγασάκη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την επιβολή ασφαλιστικών τρόμαξε την «Αργος»

Επειτα από το άρθρο του εκδότη της «δημοκρατίας» και τα σχετικά δημοσιεύματα.Ελεγχο στο πρακτορείο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης • Θα διερευνηθεί αν η επιχείρηση αυξάνει αθέμιτα την τιμολογιακή πολιτική της

Με μια κίνηση που στόχο έχει να κερδίσει χρόνο η Αργος Α.Ε., μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» τιμολογιακή πολιτική της, έτρεξε υπό την απειλή της επιβολής ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να «παγώσει» για δύο μήνες (!) τις αυξήσεις που θέλει να επιβάλει στις εφημερίδες. 

Αφορμή για τη μισή… μετάνοιά της αποτέλεσε η επιστολή προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία ζητούσε την επιβολή ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να διερευνηθεί εάν το πρακτορείο λειτουργεί μονοπωλιακά, αυξάνοντας αθέμιτα και κατά το δοκούν την τιμολογιακή πολιτική του.

Να σημειώσουμε ότι την προσεχή Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου οι εκπρόσωποι της Αργος Α.Ε. έχουν κληθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ώστε να εξηγήσουν τα ανεξήγητα των ανατιμήσεων που αποφάσισε το μοναδικό πρακτορείο διανομής.

Την αντίδραση του υπουργού προκάλεσαν το άρθρο του εκδότη της «δημοκρατίας» κ. Ιωάννη Ν. Φιλιππάκη, που με την ιδιότητα του γραμματέα της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων καταγγέλλει την «αναγκαστική επιβολή μονοπωλίου από την Αργος Α.Ε.», οι παρεμβάσεις-καταγγελίες κατά της ίδιας εταιρίας από τις εφημερίδες «Documento», «Η Εφημερίδα των Συντακτών», αλλά και επιστολή της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.

Στο άρθρο του ο κ. Φιλιππάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα, έναν χρόνο και λίγους μήνες μετά την αναγκαστική επιβολή μονοπωλίου, η κατάσταση στη διανομή έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα. Η διοίκηση του “Αργους” με μια πρωτοφανή κίνηση για τα συναλλακτικά ήθη έστειλε στο σύνολο (;) των εκδοτών-πελατών της αυξήσεις για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει και που δεν είχε ήδη μονομερώς αυξήσει. Ο ισχυρισμός ήταν ότι υπήρξε “σημαντική οικονομική επιβάρυνση των αποτελεσμάτων της”, επειδή ανέλαβε το σύνολο της διακίνησης των εντύπων στην Ελλάδα.

Καταρχάς, πώς είναι δυνατόν το “Αργος” να έβγαινε οικονομικά όταν διένεμε το 40% των εντύπων (εκτιμώμενο μερίδιο αγοράς τον Ιούλιο του 2017) και τώρα, που διανέμει το 100%, να έχει “επιβάρυνση”! Αυτή η δικαιολογία αποτελεί νέο θεώρημα στην οικονομική επιστήμη. Δεύτερον, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εισήλθαν στο μετοχικό σχήμα του πρακτορείου νέοι μέτοχοι, οι οποίοι προφανώς διείδαν επενδυτική ευκαιρία. Εκτός αν οι μέτοχοι αυτοί, με κοινό χαρακτηριστικό τη φιλική σχέση τους με τον κ. Μαρινάκη, θεώρησαν ότι, αυξάνοντας τα κόστη, είτε θα κερδοσκοπήσουν εναντίον όλων των υπολοίπων είτε θα τους εξουθενώσουν, άρα θα τους βγάλουν από τη μέση! 

Αξιότιμοι κύριοι, σας εκφράζουμε την αγωνία μας και σας δηλώνουμε ότι οι ήδη επιβαρυμένες (αύξηση του κόστους χαρτιού πάνω από 35%, επιβολή νέων φόρων κ.λπ.) επιχειρήσεις του Τύπου δεν αντέχουν ούτε ένα ευρώ επιπλέον κόστους». 

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης κοινοποίησε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα σχετικά αποκόμματα, τονίζοντας πως, δεδομένου ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση παύσης λειτουργίας ενός ικανού αριθμού εφημερίδων, παρακαλούμε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατ’ εφαρμογή της παρ. 5 του άρθρου 25 του ν. 3959/2011 (Α΄ 93), εφόσον πιθανολογείτε βασιμότητα των καταγγελιών.

Από τη μεριά της, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε αργά το βράδυ ανακοίνωση, στην οποία τονιζόταν: «Η “ΑΡΓΟΣ” προσήλθε σήμερα, μετά από τηλεφωνική πρόσκληση του κ. προέδρου της 28/11/2018, σε συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αποδέχθηκε τη μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της πρότασής της για την αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής στον τομέα της διανομής Τύπου, αντί της 1ης/12/2018, την 1η/2/2019. Και αυτό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα, στο μεταξύ διάστημα, στη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να μελετήσει τα στοιχεία τα οποία θα προσκομίσει η ΑΡΓΟΣ και τυχόν τρίτοι το αργότερο μέχρι τις 15/01/2019, να σχηματίσει εικόνα σε σχέση με τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά διανομής Τύπου και να ενεργήσει αναλόγως».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα