Οι ΗΠΑ «προσγειώνουν» τον Ερντογάν για την αγορά των F-35

Τελειώνουν, καταπώς φαίνεται τουλάχιστον, τα «παιχνίδια» για την Aγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιμένει στο μέτωπο των εξοπλισμών να πατά σε… δυο βάρκες Από τη μία να συστήνεται στη Δύση ως νατοϊκός εταίρος και να απαιτεί F-35 από τις ΗΠΑ, και από την άλλη να εμφανίζεται ως στρατηγικός σύμμαχος της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και να υπογράφει μαζί της συμβόλαια για την αγορά των S-400.

Χθες το Bloomberg σε δημοσίευμά του, στο οποίο επικαλείται εμπιστευτική έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου που εστάλη στο Κογκρέσο, τόνιζε ότι η Τουρκία είναι αντιμέτωπη πια με τον κίνδυνο να μη συμμετάσχει στο αμερικανικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, εάν η κυβέρνησή της παραλάβει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα.

Στη δισέλιδη περίληψη της εμπιστευτικής αυτής έκθεσης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «αν και η Τουρκία ήταν σημαντικός εταίρος αυτού του προγράμματος, επενδύοντας περισσότερα από 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το αεροσκάφος από τότε που ξεκίνησε η φάση ανάπτυξής του, το 2002, η αμερικανική κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των οκτώ χωρών, εάν αγοράσει τους S-400».

Το ρωσικό σύστημα S-400 έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει τα αεροσκάφη των ΗΠΑ και αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων και ως εκ τούτου δικαίως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η ευαίσθητη τεχνολογία των F-35 θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο και να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας, εάν η Τουρκία αποκτήσει και τα δύο συστήματα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα