Η Ιταλία έκλεισε και με νόμο την πόρτα στους μετανάστες

Ψήφο εμπιστοσύνης πήραν Σαλβίνι, Ντι Μάιο! Η Ρώμη απορρίπτει και το σύμφωνο του ΟΗΕΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Νόμος του ιταλικού κράτους είναι από το βράδυ της Τετάρτης το αμφιλεγόμενο κείμενο που κάνει πολύ πιο αυστηρή την πολιτική της Ιταλίας ως προς τη μετανάστευση, μετά την υπερψήφισή του από την Κάτω Βουλή της χώρας. Η κύρωση του νομοσχεδίου με 396 «ναι» έναντι 99 «όχι» ήταν το τελευταίο βήμα, μετά και την υπερψήφισή του από τη Γερουσία νωρίτερα αυτόν τον μήνα, για την υιοθέτηση πιο σκληρής μεταναστευτικής ατζέντας, όπως επιδίωκε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι. Μάλιστα, η κυβέρνηση, η Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων κατάφεραν να μετατρέψουν την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου σε διαδικασία χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης και στα δύο σώματα του ιταλικού Κοινοβουλίου, πετυχαίνοντας να την κερδίσουν.

Επί του πρακτέου, με τον νέο νόμο γίνεται πολύ πιο σκληρή η πολιτική της Ιταλίας έναντι των μεταναστών: Αλλάζει το καθεστώς ιδίως για τις άδειες παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, διετούς διάρκειας, που το τρέχον διάστημα παραχωρούνται σε περίπου 25% των αιτούντων άσυλο. Αυτού του είδους οι άδειες θα αντικαθίσταται στο εξής με διάφορες άλλες, βραχύτερης διάρκειας, όπως «η ειδική προστασία», διάρκειας ενός έτους, ή η άδεια παραμονής εξαιτίας «φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής», διάρκειας έξι μηνών, μεταξύ άλλων κατηγοριών.

Στον νόμο προβλέπονται επίσης κατεπείγουσες διαδικασίες απέλασης κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη που χαρακτηρίζεται επικίνδυνος από τις Αρχές της χώρας. Ακόμη, ο νόμος αναδιοργανώνει το σύστημα υποδοχής των αιτούντων άσυλο (146.000 στα τέλη του Οκτωβρίου), οι οποίοι πλέον θα φιλοξενούνται σε μεγάλα κέντρα κράτησης, για λόγους εξοικονόμησης πόρων, ενώ σε ό,τι αφορά την ασφάλεια το κείμενο προβλέπει τη γενίκευση της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ, αλλά και των εκκενώσεων κατειλημμένων από πρόσφυγες και μετανάστες κτιρίων.

Την ίδια ώρα η Ρώμη γνωστοποιούσε πως δεν πρόκειται να συνυπογράψει το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ, καθώς δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο της 10ης και της 11ης Δεκεμβρίου στο Μαρακές, όπου αναμένεται να επικυρωθεί το Σύμφωνο, «επιφυλασσόμενη να εφαρμόσει ή όχι το κείμενο μόνο αφού αποφανθεί το Κοινοβούλιο» για το περιεχόμενό του.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα