Τα παιχνίδια Κυριτσάκη και τα ραντεβού με την Αργος Α.Ε.

Τα ερωτήματα από την ανυπαρξία του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που είχε δεξί χέρι τον «Κλουζό της Πειραιώς» 
Η απαλλαγή των καρτέλ και η ανάγκη ελέγχου του «πόθεν έσχες» του

Ούτε μια ημέρα δεν πρέπει να παραμείνει στη θέση του μετά τις 23 Δεκεμβρίου που λήγει η θητεία του ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δημήτρης Κυριτσάκης» υποστηρίζουν πρόσωπα της αγοράς που παρακολουθούν εδώ και σχεδόν μια δεκαετία τα πεπραγμένα του συνταξιούχου δικαστικού. 

Ο κ. Κυριτσάκης, που τοποθετήθηκε στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με εισήγηση του Κ. Χατζηδάκη στις 31 Αυγούστου 2009, δύο ημέρες πριν από το διάγγελμα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την προκήρυξη εκλογών τον Οκτώβριο, άφησε εποχή! Σε μια περίοδο που η Ελλάδα βούλιαζε στην οικονομική κρίση, ο Κυριτσάκης, έχοντας δεξί του χέρι τον «Κλουζό» πλέον της Πειραιώς Γ. Μυλωνάκη, που βρέθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο περιβάλλον του προέδρου της Ν.Δ., έπραξε ελάχιστα για να αντιμετωπίσει τα μονοπώλια που εξακολουθούν να αρπάζουν το υστέρημα των Ελλήνων καταναλωτών. 

Πέτυχε, μάλιστα, την ανανέωση της θητείας του, προ πενταετίας, για άγνωστους λόγους, αφού είχε ήδη χαρακτηριστεί αποτυχημένος, προκειμένου να ολοκληρώσει το... ανύπαρκτο έργο του. Αρκετοί γνώριζαν τις στενές σχέσεις του απερχόμενου προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οικογένεια Μητσοτάκη, λόγω και της κοινής καταγωγής. Γι’ αυτό δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν πώς ακριβώς κατάφερε να παραμείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2013, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. 

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει το τελευταίο διάστημα τα έργα και οι ημέρες του κ. Κυριτσάκη σε σχέση και με το μονοπώλιο στη διανομή Τύπου. Οπως γράφει μάλιστα η εφημερίδα «Documento», ο κ. Κυριτσάκης αγνόησε τα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία τον εξουσιοδότησαν να ζητήσει με επιστολή από το πρακτορείο Αργος (συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, κουμπάρου, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων και συγγενειών, με την οικογένεια Μητσοτάκη) να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες αλλαγής των όρων της σύμβασης με τις εφημερίδες. Αντ' αυτού, επέλεξε να συναντηθεί κατ' ιδίαν με μέλη της διοίκησης του Αργους, στάση που εγείρει πολλά ερωτήματα. 

Το σίγουρο είναι πως επί θητείας του καθυστερούν κρίσιμες υποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, το πόρισμα που αφορά την εμπλοκή ξένων κατασκευαστικών ομίλων στα δημόσια έργα. Ο κ. Κυριτσάκης φρόντισε να συμφωνήσει για συμβιβασμό με τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά ξέχασε τους πανίσχυρους γερμανικούς, γαλλικούς και ισπανικούς ομίλους! Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές εταιρίες είναι όμηροι των ξένων.

Οι συστηματικές καθυστερήσεις στην έκδοση πορισμάτων για καυτές υποθέσεις, επί θητείας Κυριτσάκη, οδήγησαν στην απαλλαγή πανίσχυρων καρτέλ. Θέλετε και παραδείγματα; Με δύο πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκαν σημαντικά πρόστιμα σε γνωστές εταιρίες χονδρεμπορίας καλλυντικών για καρτέλ καθορισμού τιμών (646/2017 απόφαση της Επιτροπής) καθώς και σε εταιρίες security για συμμετοχή σε απαγορευμένη σύμπραξη κατανομής αγορών (609/2015 απόφαση της Επιτροπής), λόγω παρέλευσης χρονικού διαστήματος πέραν της δεκαετίας από την παύση της παράβασης, κατ’ εφαρμογή σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ίδιο αναμένεται και για σειρά άλλων καυτών υποθέσεων... 

Και μια έρευνα που θα είχε πολύ ενδιαφέρον να διεξαχθεί: Αραγε, το «πόθεν έσχες» του από την περίοδο που ανέλαβε μέχρι σήμερα πώς έχει εξελιχθεί; Και δεν αναφερόμεθα στην τυπική δήλωση αλλά στην ουσιαστική έρευνα όλων των περιουσιακών στοιχείων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του. Ισως θα έπρεπε να το ζητήσει και ο ίδιος, ώστε να μην τον ακολουθήσουν όλες αυτές οι σκιές για τις «αμέλειές» του κατά τη διάρκεια της θητείας του, να θεωρηθούν απλώς δείγματα ανικανότητας και τίποτα παραπάνω. Μιας ανικανότητας που βέβαια κανείς δεν του έχει «χρεώσει» μέχρι σήμερα!