Οι επαναστάτες με τα «κίτρινα γιλέκα»!

Κρανίου τόπος το Παρίσι με 133 τραυματίες, σε διάλογο καλεί τους διαδηλωτές ο ΜακρόνΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα 

Να καλέσει σε διάλογο τους πολιτικούς αρχηγούς και τους διαδηλωτές του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπήρχαν σκέψεις για κήρυξη της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που δεν σταματήσει η έκρηξη βίας που έχει εξαπλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Χθες σε σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του ο Μακρόν φαινόταν να εξετάζει επίσης την αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας ως «απάντηση» στους διαδηλωτές, ενώ την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης προέτασσαν ως λύση τουλάχιστον δύο συνδικάτα αστυνομικών. Η τελευταία φορά που επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία ήταν μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι το 2015.

Χθες η κατάσταση σε κεντρικές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας θύμιζε «βομβαρδισμένο τοπίο», λίγες ώρες αφού οι συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών είχαν μετατρέψει την πόλη του φωτός σε… πεδίο μάχης. Τουλάχιστον 133 άνθρωποι τραυματίστηκαν (ανάμεσά τους και πολλοί αστυνομικοί) και περισσότεροι από 412 συνελήφθησαν στο πλαίσιο των επεισοδίων στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τις παρισινές Αρχές, πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές που έχουν ξεσπάσει στην πόλη από το 1968.

Σοκ και δέος

Εξοργισμένος από τη βία αλλά και την έκταση των επεισοδίων ο πρωθυπουργός της χώρας Εντουάρ Φιλίπ μετά την επίσκεψή του το βράδυ του Σαββάτου σε βάση της γαλλικής αστυνομίας έκανε λόγο για «απίστευτα σοκαριστικές εικόνες», δήλωσε συγκλονισμένος για «τις επιθέσεις στα σύμβολα της Γαλλίας» και ευχαρίστησε τις δυνάμεις επιβολής της τάξης. Αναγκάστηκε μάλιστα να ματαιώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ από την πλευρά του έκανε λόγο για «καμουφλαρισμένους επαγγελματίες ταραχοποιούς».

Αυτοκίνητα, καταστήματα και εστιατόρια στο Παρίσι υπέστησαν καταστροφές, λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν. Από τη βία των διαδηλωτών -παρά το γεγονός ότι το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», στη θεωρία τουλάχιστον, καταδικάζει τη βία- δεν γλίτωσε ούτε η μεγαλοπρεπής Αψίδα του Θριάμβου, η οποία το Σάββατο υπέστη σοβαρές φθορές από τους διαδηλωτές, που έβαλαν φωτιά και έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους εξωτερικούς τοίχους της. Η πρώτη κίνηση μάλιστα του Μακρόν μετά την επιστροφή του από το Μπουένος Αϊρες ήταν να επισκεφθεί το μνημείο- σύμβολο της φιλοπατρίας των Γάλλων, για να επιθεωρήσει τις ζημιές. «Μακρόν, τα κίτρινα γιλέκα θα θριαμβεύσουν» ήταν το μήνυμα για τον -ανυποχώρητο- πρόεδρο που είχαν αφήσει με μαύρο σπρέι οι διαδηλωτές στον δεξιό πυλώνα της Αψίδας, πολλοί από τους οποίους τον υποδέχτηκαν με γιουχαΐσματα.

H κρίση των «κίτρινων γιλέκων» αναδεικνύεται σε μείζονα πολιτική κρίση για τον Μακρόν, με τους πολιτικούς του αντιπάλους να ζητούν από την κυβέρνηση τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις πολιτικές της στους τομείς της οικολογίας και της φορολογίας (Λοράν Βοκιέ) έως και τη… διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης (Μαρίν Λεπέν)!

—-

«Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν οι βάνδαλοι»

Οτι είναι ανοιχτός στις διαμαρτυρίες, αλλά «δεν θα δεχθώ ποτέ τη βία» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου από το Μπουένος Αϊρες, όπου βρισκόταν, ο Εμανουέλ Μακρόν (φωτό), την ώρα που το κέντρο του Παρισιού καιγόταν.

Μάλιστα, αμφισβήτησε ανοιχτά τις προθέσεις των διαδηλωτών, λέγοντας ότι το κύμα βίας και βανδαλισμού στο Παρίσι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο και δεν έχει να κάνει με μια ειρηνική έκφραση ενός νόμιμου θυμού: «Οι υπεύθυνοι αυτών των βιαιοτήτων δεν θέλουν την αλλαγή, δεν θέλουν καμία καλυτέρευση, θέλουν το χάος, προδίδουν τους λόγους που ισχυρίζονται ότι εξυπηρετούν, χειραγωγούν». «Η βία αυτή δεν έχει σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης. Καμιά αιτία δεν δικαιολογεί την επίθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης, το πλιάτσικο στα καταστήματα, δημόσια και ιδιωτικά κτίρια να τυλίγονται στις φλόγες, περαστικοί και δημοσιογράφοι να απειλούνται, η Αψίδα του Θριάμβου να βεβηλώνεται» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το πέρας της συνόδου του G20, αρνούμενος να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για το συγκεκριμένο θέμα. Σημείωσε, τέλος, ότι οι υπαίτιοι των επεισοδίων «θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης».

—-

Η ακρίβεια έβγαλε τους πολίτες στους δρόμους 

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» γεννήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου από δυσαρεστημένους πολίτες που αντέδρασαν στην αυξημένη τιμή των καυσίμων και στην άνοδο του κόστους ζωής. Χωρίς ηγέτη και χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή, τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται ως «ενεργοί πολίτες που αποτελούν τίμια εκπροσώπηση μιας Γαλλίας που υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη».

Πρώτο αίτημά τους προς την κυβέρνηση είναι το πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα και η ακύρωση της επιβάρυνσης στους τεχνικούς ελέγχους των αυτοκινήτων. Διεκδικούν επίσης άνοιγμα της συζήτησης για τη φορολογία και τα κοινωνικά θέματα, αλλά και υιοθέτηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ώστε να εκπροσωπείται σωστότερα ο λαός στο Κοινοβούλιο.

Το κίνημα κάνει και… διεθνή καριέρα. Εχει ήδη επεκταθεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο να λάβει ανάλογες εκρηκτικές διαστάσεις.

 

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα