Σε λαϊκό προσκύνημα ο Μπους

Εφυγε ήρεμος και πλήρης ημερών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ! Την Τετάρτη η κηδείαΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

«Κι εγώ σ’ αγαπώ». Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου προς τον επίσης πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ γιο του Τζορτζ Μπους, ο οποίος του μίλησε τηλεφωνικά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν έμαθε ότι το τέλος του πατέρα του πλησιάζει.

Ο 94χρονος Μπους λίγες ώρες αργότερα έφυγε ήρεμος στο σπίτι του στο Χιούστον του Τέξας, περιτριγυρισμένος από τα μέλη της οικογένειάς του, το ιατρικό προσωπικό που τον φρόντιζε, έναν ιερωμένο αλλά και τον στενό φίλο του και πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, ο οποίος σύμφωνα με τους «New York Times» ήταν στο δωμάτιο όταν ο πρώην πρόεδρος έκλεισε για πάντα τα μάτια του.

«Ο Τζεμπ, ο Νιλ, ο Μάρβιν, η Ντόρο και εγώ με θλίψη ανακοινώνουμε ότι έπειτα από 94 αξιοσημείωτα χρόνια ο αγαπημένος μας μπαμπάς πέθανε» ανέφερε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σε ανακοίνωσή του στο twitter. «Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους ήταν ένας άνθρωπος προικισμένος με ευγένεια χαρακτήρα και ο καλύτερος πατέρας που θα μπορούσε να επιθυμήσει ένας γιος ή μια κόρη» προστίθεται στο μήνυμα.

Ο Τζορτζ Χ.Ο. Μπους γεννήθηκε στη Μασαχουσέτη τον Ιούνιο του 1924. Γιος πλούσιου τραπεζίτη και μετέπειτα γερουσιαστή, ο Μπους υπήρξε παρασημοφορημένος πιλότος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιτυχημένος επιχειρηματίας και πετρελαιοπαραγωγός, διπλωμάτης αλλά και επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών. Αφού διετέλεσε επί οκτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Τζορτζ Μπους εισήλθε στον Λευκό Οίκο ως ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ νικώντας τον ομογενή Μάικλ Δουκάκη. Στα τέλη του 1992 διεκδίκησε μια δεύτερη θητεία, όμως ηττήθηκε από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο ωστόσο συνδέθηκε με μια στενή φιλία που διήρκεσε ως το τέλος της ζωής του.

Το όνομά του συνδέθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αλλά και με τον πρώτο Πόλεμο στον Περσικό Κόλπο.

Ο Τζορτζ Χ.Ο. Μπους ήταν ο πρώτος εν ενεργεία αντιπρόεδρος που εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1836. Επιπλέον ήταν ο δεύτερος πρόεδρος στην Ιστορία της χώρας που είχε τη χαρά να δει τον γιο του να εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα, αφού ο γιος του Τζορτζ Μπους ο νεότερος εξελέγη 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 2000.

Ο θάνατος του Αμερικανού πρώην προέδρου ήρθε μόλις μερικούς μήνες μετά τον θάνατο της συζύγου του Μπάρμπαρα, με την οποία παρέμεινε νυμφευμένος επί 73 χρόνια. Το ζευγάρι είχε έξι παιδιά και 17 εγγόνια. Η κόρη τους Ρόμπιν όμως πέθανε όταν ακόμα ήταν παιδί, από λευχαιμία.

Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Ουάσινγκτον από σήμερα ως την Τετάρτη, όπου θα μεταφερθεί στο Χιούστον για να ταφεί πλάι στην πολυαγαπημένη του σύζυγο και τη μικρή του κόρη.

Οι στενές σχέσεις με τον επίτιμο και την οικογένεια Μητσοτάκη

Οι στενές σχέσεις του εκλιπόντος πρώην πρόεδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με την οικογένεια Μητσοτάκη, και ιδίως με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. και πρώην πρωθυπουργό, είναι γνωστές και κρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Εξ ου και οι σχετικές αναρτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Μητσοτάκης αποχαιρέτησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ με μια φωτογραφία από το παρελθόν, όπου εμφανίζεται ο ίδιος, ο Τζ. Μπους, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Ο Μπους ήταν ένας εμπνευσμένος ηγέτης και ένα πολύ ταπεινό άτομο. Ηταν τιμή μου τον γνώρισα αυτοπροσώπως. Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον κ. Μητσοτάκη απάντησε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. «Ευχαριστώ για αυτό το σπουδαίο μήνυμα για τον θάνατο ενός αληθινού αρχηγού κράτους» σημείωσε.
Με δύο αναρτήσεις της η Ντόρα Μπακογιάννη δημοσίευσε ισάριθμες φωτογραφίες που απεικονίζεται η ίδια, ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Τζορτζ Μπους, και αποκαλύπτει την αγάπη του τελευταίου για την Κρήτη και την Ελλάδα. «Εφυγε ένας ηγέτης με βαθιά γνώση του κόσμου και των ισορροπιών του. Ο Τζορτζ Μπους ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός άνδρας, όμως ταυτόχρονα ήταν ταπεινός και αγαπητός. Είχα την τιμή να τον γνωρίζω καλά. Αγαπούσε την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη… Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μας, στα Χανιά, μαζί με την αγαπημένη του Μπάρμπαρα. Τα θερμότερά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τον αμερικανικό λαό» τόνισε η βουλευτής της Ν.Δ.

Τολμηρός πολιτικός, με ήθος αλλά και χιούμορ

Παρά το γεγονός ότι ο πρεσβύτερος Μπους ήταν από τους ελάχιστους Αμερικανούς προέδρους που δεν εξέτισαν δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο, εντούτοις η πολιτική του οξυδέρκεια -ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής-, το θάρρος του, το ήθος του αλλά και το χιούμορ του τον ακολουθούσαν μέχρι το τέλος της ζωής του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της νόσου Πάρκινσον από την οποία υπέφερε, είχε σταματήσει να μιλά δημόσια, αλλά δεν είχε χάσει το χιούμορ του και την καλή του διάθεση, την οποία εξέφραζε φορώντας πολύχρωμες κάλτσες. Ενδεικτικός του χαρακτήρα του ήταν και ο τρόπος με τον οποίο γιόρτασε τα 90ά γενέθλιά του, το 2014, όταν αποφάσισε να πραγματοποιήσει πτώση με αλεξίπτωτο!

Λίγο μετά την είδηση του θανάτου του, νυν και πρώην ηγέτες -μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι Πούτιν και Μακρόν, οι πρώην πρόεδροι Κλίντον και Ομπάμα, η βασίλισσα Ελισάβετ και η Τερέζα Μέι- έσπευσαν να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους.

Ημέρα πένθους

Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε την «αταλάντευτη ηγεσία» του προκατόχου του, ενώ όρισε την 5η Δεκεμβρίου -ημέρα της κηδείας του- ως Εθνική Ημέρα Πένθους. Παράλληλα, ακύρωσε τη συνέντευξη που θα έδινε στην Αργεντινή, μετά τις εργασίες του G20.
Από την πλευρά του, ο τελευταίος Σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ χαιρέτισε τον ρόλο του εκλιπόντος στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.

Την ίδια ώρα, ο Μάικλ Δουκάκις, ο ομογενής προεδρικός υποψήφιος που ηττήθηκε από τον Μπους το 1988, έπλεξε το εγκώμιο του πολιτικού αντιπάλου του.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα