Οι «άγγελοι» του Αιγαίου και τα 508 «θαύματα»

Εξετάσεις από εθελοντές γιατρούς στους (υγειονομικά ακάλυπτους) κατοίκους της Κύθνου και ΣερίφουΡεπορτάζ
Κέλλυ Φαναριώτη

Με 11 φουσκωτά και το σκάφος «Μηνάς Ε», που είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα προληπτικής ιατρικής, η Ομάδα Αιγαίου με 22 εθελοντές γιατρούς έβαλε πλώρη για την Κύθνο και τη Σέριφο, στο πλαίσιο της χειμερινής αποστολής για το τρέχον έτος.

Κατά τη διήμερη παραμονή τους εξέτασαν συνολικά 508 κατοίκους και, όπως αναφέρει η Πένη Ηλιοπούλου, εθελόντρια και υπεύθυνη σχεδιασμού της ιατρικής δράσης, ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες αποστολές. «Υπήρχε πολύ μεγάλη προσέλευση στα ιατρεία μας κι αυτό μαρτυρά το μέγεθος των προβλημάτων που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο για να το καταλάβει κάποιος θα πρέπει να πάει όλους τους μήνες του χρόνου. Στην Κύθνο υπάρχει ένας αγροτικός γιατρός για όλο το νησί κι, αν τύχει κάποιο έκτακτο περιστατικό, οι κάτοικοι είναι στο έλεος του Θεού» δήλωσε χαρακτηριστικά στη «δημοκρατία».

Οι εθελοντές γιατροί πραγματοποίησαν αιματολογικές εξετάσεις στους κατοίκους, έκαναν υπερήχους και τρίπλεξ καρδιάς και αγγείων σε όποιον το χρειαζόταν. Επιπλέον, στο εξειδικευμένο ιατρείο μαστού της Ομάδας Αιγαίου πραγματοποιήθηκαν μαστογραφίες από ογκολόγους, ενώ έγινε και ένα σεμινάριο αυτοεξέτασης για τις γυναίκες με σκοπό την πρόληψη της νόσου.

«Υπάρχουν πολύ σημαντικές ελλείψεις στον τομέα της ιατρικής και δεν είναι λίγες οι φορές που σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης έχουμε επέμβει με αεροδιακομιδές. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι είναι πολύ εύκολο να εγκλωβιστούν στο νησί εξαιτίας των καιρικών συνθηκών» σημειώνει η κυρία Ηλιοπούλου. Στα οκτώ χρόνια της εθελοντικής προσφοράς στις εσχατιές της Ελλάδας τη συγκλόνισε η περίπτωση μιας ηλικιωμένης γυναίκας στην Αμοργό, η οποία παρουσίαζε απώλεια ακοής για αρκετά χρόνια. «Οι κάτοικοι του νησιού πίστευαν ότι ήταν κουφή. Οταν ένας ωτορινολαρυγγολόγος την επισκέφτηκε στο σπίτι της προκειμένου να την εξετάσει, η γυναίκα άρχισε ξανά να ακούει. Φανταστείτε πόσα χρόνια είχε να επισκεφτεί εξειδικευμένο γιατρό».

Παράλληλα με τις ιατρικές υπηρεσίες που προσέφερε στους νησιώτες, η Ομάδα Αιγαίου παρουσίασε πολιτιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία. Οι λιγοστοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θέατρο σκιών, σεμινάριο αστρονομίας αλλά και προβολή στο κινητό πλανητάριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα