Η ΕΛΕΝΗ ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΡΕΚΟΡ

Ιδού το σύνθημα των ημερών μας: Νους υγιής εν σώματι υγιεί. Αθληθείτε για να διακριθείτε

Στις 21/11/1973, μόλις τέσσερις ημέρες έπειτα από την καταστολή της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, επανεκδίδεται, ως εβδομαδιαία εφημερίδα πλέον, ο «Εθνικός Κήρυξ». Δηλωμένος στόχος της η στήριξη του καθεστώτος. Τίτλος πρωτοσέλιδου «Τα παληά κόμματα σαμποτάρουν την πορείαν πρός την ομαλότητα. Διατί προεκλήθησαν αι ταραχαί» (φωτό 2). Στο εσωτερικό υπάρχει πλούσιο ρεπορτάζ για τα γεγονότα και παρέχεται αφειδώλευτη στήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο και στην κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Στη σελίδα 16 γίνεται παραλληλισμός των γεγονότων των Αθηνών με τον γαλλικό Μάη του ’68 και τις καταστροφές που προκάλεσαν στο Παρίσι οι εκεί «αναρχικοί».

Ο τίτλος του εκδοτικού σημειώματος ήταν «Υποσχόμεθα». Μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο Εθνικός Κήρυξ επανεκδίδεται. Eχει ιστορίαν αγώνων. Προπαντός ιστορίαν αυστηράς προσηλώσεως εις το εθνικόν καθεστώς και εις την πραγματικήν δημοκρατίαν. Eχει ιστορίαν αναγνωρίσεως των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμων προς το Eθνος.
Επανεκδίδεται αυτήν την ώραν, που είναι κρίσιμος διά την χώραν. Εις μίαν ώραν που πρέπει να στερεωθή εις την συνείδησιν όλων μας η Προεδρική Δημοκρατία. Θα διατυπώνη απόψεις και γνώμας ως πάντοτε με καλήν πίστιν. Αι περιστάσεις επιβάλλουν όπως διαφωτίζεται ο Λαός με σαφήνειαν, με οξείαν όρασιν, με αθόλωτον κρίσιν».

Eνα από τα ρεπορτάζ που ξεχώριζε, σαν ολόφωτος θύρσος στη σκοτεινιά των ταραχών, ήταν η συνέντευξη που είχε παραχωρήσει η Ελένη Αυλωνίτου (νυν βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ) στη δημοσιογράφο και μετέπειτα ηθοποιό Μαίρη Ιγγλέζη (μεγάλη εικόνα). Τίτλος ήταν «Η Ελένη Αυλωνίτου εξομολογείται: Μπορώ να κάνω μεγάλα ρεκόρ αν…». Η κυρία Ιγγλέζη προλόγισε τη συνέντευξη με κολακευτικότατα λόγια για την τότε πρωταθλήτρια στην κολύμβηση: «Αναμφισβήτητα το πιο μεγάλο ταλέντο του γυναικείου αθλητισμού στη χρονιά που πέρασε ήταν η Ελένη Αυλωνίτου». Η κυρία Αυλωνίτου έδινε άλλο παράδειγμα από εκείνο που θα ανέμενε κάποιος. Αντί να καταλαμβάνει το ΕΜΠ, αθλείτο και έδινε συνεντεύξεις στον «Εθνικό Κήρυκα».

Σήμερα στις 20.30, στο καφέ του Public Συντάγματος, η δρ Ελένη Αυλωνίτου (πρόσφατη φωτό, η νο 3) παρουσιάζει το βιβλίο της, που τιτλοφορείται «Γυναίκα και άθληση» (φωτό 4). Να κάτι το ωραίον…

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα