«Εστριψε» αλά γαλλικά ο Μακρόν!

Υποχώρηση με εξάμηνη αναστολή αύξησης σε καύσιμα, αέριο, ρεύμα. Στα τάρταρα η δημοτικότητά του!Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σε αναδίπλωση αλά γαλλικά υποχρεώθηκε το Παρίσι απέναντι στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», ανακοινώνοντας την αναστολή για έξι μήνες της αύξησης της φορολογίας των καυσίμων. Η εξέλιξη ακολούθησε το κύμα διαδηλώσεων που συνοδεύτηκε από τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα, τις μακράν περισσότερες συλλήψεις και τις καταστροφές στη γαλλική πρωτεύουσα. Χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, με εντολή του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε όχι μόνο την αναστολή της αύξησης του συγκεκριμένου φόρου, αλλά και των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο που επρόκειτο να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. 

Σύμφωνα με τον Φιλίπ, η αναστολή θα έχει εξάμηνη διάρκεια, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα για διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους και το πολιτικό σύστημα. «Κανείς φόρος δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί την ενότητα της πατρίδας μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Θέλουμε σε αυτό το χρονικό διάστημα να προσδιορίσουμε και να εφαρμόσουμε δίκαια και αποτελεσματικά συνοδευτικά μέτρα. Αν δεν τα βρούμε, θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί πως το πάγωμα των μέτρων θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε απόσυρσή τους. Τα «κίτρινα γιλέκα», εντούτοις, δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν, καθώς, σύμφωνα με εκπροσώπους του κινήματος, «είναι μια αρχή, όμως εμείς δεν θέλουμε μόνο ένα κομματάκι, αλλά ολόκληρη την μπαγκέτα»! Διαδηλωτές υποδέχθηκαν τον πρόεδρο Μακρόν με έντονες αποδοκιμασίες, κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης του Πουί-ον-Βαλέ, που πυρπολήθηκε το Σάββατο.

Ο Φιλίπ, μιλώντας χθες το πρωί στην κοινοβουλευτική ομάδα του, επιβεβαίωσε το μορατόριουμ στις αυξήσεις, κύριο αίτημα, εκτός των διαδηλωτών, και της πλειονότητας των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, ενώ και ο νέος ηγέτης της παράταξης του Μακρόν, Στανισλάς Γκερινί, που ήταν αντίθετος στο ενδεχόμενο μέχρι προ ολίγων ημερών, δήλωσε «υπέρ», «για να καθησυχάσουμε τη χώρα».

Ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ανακοινώσεις αυτές είναι μια υποχώρηση (180 μοιρών) για τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος, από την αρχή της θητείας του προ 18 μηνών, δήλωνε αποφασισμένος «να κρατήσει την πορεία». «Εδώ και μήνες αναρωτιόμαστε ποιος θα κατάφερνε να κάνει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο να υποχωρήσουν. Και όπως πάντα, αυτό ήρθε σε μια στιγμή που κανείς δεν είχε προβλέψει» σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της OpinionWay Μπρουνό Ζανμπάρ. Παρά την… κυβίστηση, πάντως, οι πολίτες -που σε ποσοστό άνω του 70% τάσσονται υπέρ των «κίτρινων γιλέκων»- δεν φαίνεται να πείθονται. 

Η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, πέφτοντας στο 23%, έξι μονάδες κάτω από τον προηγούμενο μήνα, ποσοστό αντίστοιχο με εκείνο του προκατόχου του στην προεδρία Φρανσουά Ολάντ στο τέλος του 2013 (!), επισήμαινε χθες το «Paris Match». Και η απήχηση του Φιλίπ δεν περνά καλύτερες μέρες όμως, καθώς μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

—-

Πάνω από 40 (!) τα αιτήματα

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» γεννήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου από δυσαρεστημένους πολίτες που αντέδρασαν στην αύξηση της τιμής των καυσίμων και την άνοδο του κόστους ζωής. Χωρίς ηγέτη και χωρίς καθορισμένη δομή, τα μέλη του αυτοπροσδιορίζονται ως «ενεργοί πολίτες που αποτελούν τίμια εκπροσώπηση μιας Γαλλίας που υποφέρει και αισθάνεται εγκαταλειμμένη». Πρώτο αίτημά τους προς την κυβέρνηση ήταν το «πάγωμα» της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Τα αιτήματά τους είναι περισσότερα από 40 (!) και πολλά από αυτά είναι μάλλον μη υλοποιήσιμα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.300 ευρώ, καμία σύνταξη κάτω από 1.200 ευρώ, όπως επίσης και κανένας άστεγος στους δρόμους! Τα αιτήματά τους φέρουν στοιχεία από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και είναι κυρίως εργασιακά, φορολογικά και κοινωνικά. Μεταξύ άλλων, διεκδικούν την υιοθέτηση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, την προστασία των θέσεων εργασίας στη γαλλική βιομηχανία με την απαγόρευση της μετεγκατάστασης των εργοστασίων, ενώ κορυφαίο αίτημα -το οποίο διατυπώνεται σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη- είναι να μπει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας! 

—-

Ανησυχούν και στις Βρυξέλλες

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του κινήματος «κίτρινα γιλέκα», που άρχισαν πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στη Γαλλία, έφτασαν και στο γειτονικό Βέλγιο, όπου μέσα στο Σαββατοκύριακο ξέσπασαν κι εκεί επεισόδια.

Διαδηλωτές φορώντας κίτρινα γιλέκα, όπως ακριβώς και στη Γαλλία, συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο της κυβέρνησης και της Βουλής του Βελγίου, στις Βρυξέλλες. Εκατοντάδες άνθρωποι γέμισαν τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας και διαμαρτυρήθηκαν για τους υψηλούς φόρους και το ακριβό κόστος ζωής, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι αστυνομικές Αρχές ήταν σε επιφυλακή, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Σαρλ Μισέλ έσπευσε να δηλώσει έτοιμος να διαπραγματευτεί με τους διαδηλωτές προς αποφυγήν των… χειρότερων. Την ίδια ώρα, ο Μανώλης Κοττάκης μίλησε για το θέμα με τον ομογενή Χρήστο Δουλκερίδη (φωτό), ο οποίος σήμερα αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του δημάρχου της περιοχής των Βρυξελλών.

Ο κ. Δουλκερίδης εξομολογήθηκε στον δημοσιογράφο ότι το θέμα των «κίτρινων γιλέκων» τον απασχολεί ιδιαίτερα. «Ξέρετε, έχω στην αρμοδιότητά μου την αστυνομία. Και αυτό που μας απασχολεί είναι τα “κίτρινα γιλέκα”. Οι πολίτες που διαμαρτύρονται για την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα και τη φτώχεια. Εχουμε και στο Βέλγιο. Είμαι επί ποδός» δήλωσε ο κ. Δουλκερίδης, λίγο προτού αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα