Ακυρώστε εδώ και τώρα τη συμφωνία με τα Σκόπια

Παρέμβαση Παυλόπουλου – οργή Μητσοτάκη – κρυφτούλι από την κυβέρνηση – εμφάνιση Νίμιτς«Προαναγγελία» από τις ΗΠΑ ότι η «Β. Μακεδονία σε 18 μήνες θα είναι στο ΝΑΤΟ»

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Το μέγεθος της εθνικής προδοσίας που συντελείται με τη Συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει πλέον και αποκαλύπτεται διάπλατα. Η μόνη λύση, προτού η Ελλάδα μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια, είναι η κατάργηση της συμφωνίας εδώ και τώρα. Η κυβέρνηση δείχνει ανίκανη όχι μόνο να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά και να απαντήσει στους προκλητικούς και αλαζόνες Σκοπιανούς.

Οι ένοικοι στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν επί της ουσίας σαν θεατές τους Σκοπιανούς να παίζουν ένα θέατρο σκιών, θέτοντας τη μία ημέρα ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» και διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα και την επομένη εκφράζοντας δήθεν τη… λύπη τους για την «παρερμηνεία» των δηλώσεων Ζάεφ, χωρίς όμως να κάνουν βήμα πίσω από τις αλυτρωτικές θέσεις τους. Απλώς για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις ανέφεραν πως δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα άλλης χώρας.

Μετά το μπαράζ δηλώσεων καταδίκης όσων είπε ο Ζάεφ από την αντιπολίτευση, συνοδεία σφοδρής κριτικής στην κυβέρνηση, και ενώ παρενέβαινε για το θέμα με ηχηρό τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προειδοποιώντας πως «τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη», καθώς επίσης και μετά τα προειδοποιητικά πυρά από τον κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς αναγκάστηκε να παρέμβει.

Σε επικοινωνία που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό τού επισήμανε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πως αναφορές σε «Μακεδονία του Αιγαίου» και σε πιθανή διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» εγκυμονούν κινδύνους για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελλάδα. Αυτό που ενδιαφέρει άλλωστε τον κ. Νίμιτς είναι να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.

Από την κυβέρνηση πάντως συνέχισαν σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αφωνία της πρώτης ημέρας, απάντησε εμμέσως και χλιαρά στον Ζόραν Ζάεφ, λέγοντας (κατά τη συνάντησή του με τον Σλοβένο πρόεδρο) πως «η Μακεδονία, πέραν από μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας, περιφέρεια της Ελλάδας, είναι και ένα κομμάτι σημαντικό της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας και αυτό αναγνωρίζεται πλήρως σε αυτή τη συμφωνία». Κατά τα άλλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του που προχωρούν οι Σκοπιανοί γοργά τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματός τους και είπε πως έπειτα από αυτή η Σλοβενία, για παράδειγμα, δεν θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα «Μακεδονία», αλλά «Βόρεια Μακεδονία». 

Στο ίδιο τέμπο και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ και το μόνο που του είπε ήταν πως «προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες ως προς το πραγματικό νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών πρέπει να αποφεύγονται». Η έκφραση δηλαδή των αξιώσεων των Σκοπιανών είναι κατά τον κ. Κατρούγκαλο απλά «προβληματικές δηλώσεις». Για το θέμα αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Στο μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την πεποίθηση πως η «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνει το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα. «Δεν βλέπω τον λόγο να μη συμβεί αυτό» είπε ο Μάθιου Πάλμερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ασιατικές Υποθέσεις, αφήνοντας αιχμές κατά της Ρωσίας και του ρόλου της στα Βαλκάνια.

—-

Σκληρό μήνυμα Παυλόπουλου: Δεν έχει τελειώσει τίποτα…

Σε νέα ηχηρή παρέμβαση προς τα Σκόπια προχώρησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, εν όψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα» τόνισε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους». 

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα», ενώ κατέστησε σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών από την πλευρά της ΠΓΔΜ». 

Αλλά και κατά την προσφώνησή του προς τον Σλοβένο ομόλογό του στο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι η Τουρκία, η Αλβανία και τα Σκόπια έχουν θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση εφόσον σεβαστούν: Πρώτον, το σύνολο του διεθνούς δικαίου και, δεύτερον, το σύνολο του ευρωπαϊκού δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου, συνακόλουθα δε και του εξ αυτού απορρέοντος ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οπως είπε, «οποιαδήποτε μορφή αμφισβήτησης -a fortiori δε οιασδήποτε μορφή επιβουλή- απ’ οπουδήποτε και αν προέρχεται, προσβάλλει ευθέως το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και καθιστά, και μόνον εξ αυτού, απαγορευτική κάθε πτυχή ουσιαστικής ενταξιακής διαδικασίας».

—-

Πυρ ομαδόν και από την ήσσονα αντιπολίτευση

ΚΙΝΑΛ: Τεράστια ευθύνη για Τσίπρα

Εντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης στις νέες προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ. Παύλος Χρηστίδης δήλωσε σχετικά: «Τεράστια η ευθύνη Τσίπρα για ό,τι συμβαίνει στα Βαλκάνια. Εχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Το Κίνημα Αλλαγής έχει επιστήσει εγκαίρως την προσοχή, αλλά ο κ. Τσίπρας σιωπά, αγνοώντας το μέλλον της χώρας και των επόμενων γενεών. Από τον Γενάρη προτείναμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να διασφαλιστεί η εθνική γραμμή». 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι αυτές τις κινήσεις του Σκοπιανού πρωθυπουργού τις είχε προβλέψει και μάλιστα κατηγορήθηκε γι’ αυτές του τις προβλέψεις. Δυστυχώς όμως, όπως είπε, επαληθεύτηκε πολύ σύντομα. Ο κ. Λεβέντης προέβλεψε μάλιστα και πρόωρες εκλογές, αφού θεωρεί ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν θα πάρει στην πλάτη του την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα επιδιώξει να πετάξει την μπάλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Βολεύει»

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, σημείωσε: «Οι δηλώσεις Ζάεφ περί “μακεδονικής γλώσσας” επιβεβαιώνουν ότι τα σπέρματα του αλυτρωτισμού παραμένουν στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αυτό βολεύει τα σχέδια των εμπνευστών της -τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.-, προκειμένου να διαιρούν τους λαούς». 

Τέλος, η Χρυσή Αυγή υποστήριξε: «Η γλώσσα των Σκοπιανών είναι σλαβική και δεν έχει καμία σχέση με τη Μακεδονία, όσες ανθελληνικές συμφωνίες και αν υπογράψουν οι μειοδότες ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.».

—-

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

Κυριάκος: Δρομολογούν ακόμη και διεκδίκηση μειονότητας στην Ελλάδα

Κάλεσμα στα κόμματα και στους βουλευτές να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης (φωτό) προκειμένου να περιοριστεί το εύρος της εθνικής ζημιάς. 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επεσήμανε ως «αναμενόμενες» με βάση το περιεχόμενο της Συμφωνίας τις πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και τόνισε ότι «αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων», επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα για αφωνία. 

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Ζάεφ για αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας εντός της Ελλάδας θα μπορούσαν να δρομολογήσουν ακόμη και τη διεκδίκηση «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας. Αυτή η αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που επιτέθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. κατηγορώντας τον ότι «ανοίγει αυτοβούλως και θέμα μειονότητας». 

Την ίδια ώρα το Μαξίμου ισχυρίζεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αφήνει περιθώρια για μια τέτοια πιθανότητα και επιχειρεί να αντεπιτεθεί με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει τη «μακεδονική γλώσσα» στον ΟΗΕ από το 1977. 

«O κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε “Ναι” σε αυτό που όλοι οι Ελληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες. Δηλαδή, στην εκχώρηση τάχα μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς» ανταπάντησε η Ν.Δ.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση της Ν.Δ. στη Συμφωνία των Πρεσπών κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ. Τέλος, ερωτηθείς σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η θέση του έχει γίνει σεβαστή από τους Αμερικανούς.

—-

O αλυτρωτισμός δεν αφήνει περιθώρια

«Οσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας». 

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Πάνος Καμμένος τόσο προς τα Σκόπια, που επιμένουν να προκαλούν, όσο και προς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς σιγά σιγά ολοκληρώνεται η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη γειτονική χώρα και η «μπάλα» θα έρθει επί ελληνικού εδάφους. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρευρέθηκε χθες στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού στη Νέα Πέραμο, και, αφού εξήρε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μαχητική τους ισχύ, τόνισε: «Η πατρίδα μας έχει τη δυνατότητα αλλά και το σθένος να προασπίσει τα εθνικά δίκαια και να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ειρήνη».

{{-PCOUNT-}}41{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα