Πόσοι και τι ψέματα λένε στον γιατρό

Ερευνα δείχνει ότι το 80% διστάζει να αποκαλύψει την πραγματική του εικόνα! Ποιες είναι οι «δύσκολες» απαντήσειςΘεωρητικά, όταν επισκεπτόμαστε τον γιατρό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντί του. Τουναντίον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, ως και το 80% των ασθενών (δηλαδή οκτώ στους 10) λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γιατρούς τους, συνήθως επειδή κάτι θέλουν να κρύψουν με το οποίο νιώθουν άβολα. 

Πιο διαδεδομένα «ψεματάκια» είναι αυτά που απαντούν σε ερωτήσεις του γιατρού για το κατά πόσον «ασκούνται σωματικά», «τι τρώνε» ή «αν παίρνουν κανονικά τα φάρμακά τους». Επιπλέον, πέρα από την παραπλάνηση του γιατρού για τις συνήθειές τους σχετικά με την άσκηση, τη διατροφή ή τη λήψη των φαρμάκων, η μελέτη καταδεικνύει ότι πάνω από το ένα τρίτο των ανθρώπων δεν εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία του για τις συστάσεις του γιατρού σχετικά με την υγεία του.

Επίσης δεν είναι λίγοι και αυτοί που δεν «καταδέχονται» να παραδεχθούν στον γιατρό ότι απλούστατα δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει για την πάθησή τους ή τι τους συμβουλεύει. Οι περισσότεροι παραδέχθηκαν ότι λένε ψέματα ή σιωπούν επειδή δεν θέλουν να τους επικρίνει ή να γελοιοποιηθούν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποφύγουν μια «διάλεξη» για τις κακές συνήθειές τους, όπως το κάπνισμα (που κατά βάθος δεν έχουν καμία πρόθεση να αλλάξουν). Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Angela Fagerlin του πανεπιστημίου της Γιούτα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε δύο εθνικές δειγματοληπτικές έρευνες, μία σε 2.011 άτομα με μέση ηλικία 36 ετών και μία σε 2.500 με μέση ηλικία 61 ετών.

Οπως διαπιστώθηκε, μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα των συνηθειών και των απόψεών τους έχουν οι γυναίκες, οι νεότεροι σε ηλικία και όσοι έχουν κακή υγεία. Το πρόβλημα, εξηγούν οι επιστήμονες, είναι ότι η ανειλικρίνεια του ασθενούς δυσκολεύει τον γιατρό να κάνει σωστά τη δουλειά του, αφού δεν έχει όλα τα δεδομένα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα