Εξεταστικές: Πολύ κακό για το τίποτα

Οι επιτροπές αυτές αποκαλύπτουν την αλήθεια ή τη συγκαλύπτουν;

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Ως δικλίδες δημοκρατίας λειτουργούν -θεωρητικά τουλάχιστον- οι εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, όπως η εξεταστική για τα σκάνδαλα στην Υγεία που ρίχνει αυλαία ύστερα από 18 μήνες ατέλειωτων και έντονα συγκρουσιακών συνεδριάσεων. Ωστόσο, αν αναλογιστεί κανείς τα αποτελέσματα των εξεταστικών των τελευταίων δεκαετιών, θα διαπιστώσει ότι σε πολλές περιπτώσεις γνώμονας για τη σύστασή τους ήταν η δημιουργία εντυπώσεων και όχι η ενημέρωση της κοινής γνώμης ή η απονομή δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συστήσει άλλες δύο εξεταστικές, το 2015 για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο και το 2016 για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Η αντιπολίτευση μιλούσε και πάλι για «τρύπα στο νερό» και η κυβέρνηση υπερασπίστηκε με πάθος τα ευρήματα για το λεγόμενο «τρίγωνο της διαπλοκής», δηλαδή τράπεζες, media και κόμματα.

Αν ανατρέξει κανείς και στις παλαιότερες εξεταστικές, η πιο απλή και αυθόρμητη ερώτηση που έρχεται στον νου είναι αν πράγματι οι επιτροπές αυτές αποκαλύπτουν την αλήθεια ή τη συγκαλύπτουν. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι συχνά η πολιτική στόχευση έχει υπερβεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς πολλές φορές οι εξεταστικές περιορίζονται σε θέματα πρόσφορα για κομματικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις, καταλήγοντας έτσι στον ευτελισμό του Κοινοβουλίου.

Είναι ενδεικτικό ότι, από τις εξεταστικές μεταπολιτευτικά, εκείνη που έβγαλε το περισσότερο «ζουμί» ήταν για την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Η επιτροπή είχε καταλήξει πως υπάρχουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι τέτοιες ώστε να στηθεί Ειδικό Δικαστήριο, ωστόσο τα επιπλέον στοιχεία που συλλέχθηκαν βοήθησαν τη Δικαιοσύνη.

Ανάμεσα στις επιτροπές που προκάλεσαν πολύ ντόρο, αλλά τα αποτελέσματά τους είναι αναμφίβολα, είναι οι εξεταστικές για τη Siemens, για το Βατοπαίδι, για το σκάνδαλο των ομολόγων και για την υπόθεση της εξαγοράς των ρωσικών πυραύλων TOR-M1. Για να μη θυμηθούμε την εξεταστική που συστήθηκε για την υπόθεση Οτσαλάν, που δεν απέδωσε ποτέ ουσιώδεις ευθύνες.