Απόφαση-παρωδία του Κυριτσάκη για τα πρακτορεία διανομής έπειτα από 6 (!) χρόνια

Νέο «ρεσιτάλ» ανικανότητας • Φαιδρή απόφαση για τον Τύπο από τον Δ. Κυριτσάκη (της Επιτροπής Ανταγωνισμού) που πάρθηκε με καθυστέρηση έξι ετών

Τα πολύ αργά ανακλαστικά της επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γεννώντας ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά της. Την ώρα που το υπουργείο Οικονομίας, διά του Γιάννη Δραγασάκη, ζητούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρακτορείου Τύπου «Αργος» για την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής του στον τομέα της διανομής Τύπου, η επιτροπή, με μια απόφαση-παρωδία, ανακοίνωσε πρόστιμα για τη σύμπραξη του «Αργους» με την «Ευρώπη»! Για μια υπόθεση, δηλαδή, που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο, και ερευνάται από το 2012(!), με το πρακτορείο «Ευρώπη», συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα, να έχει, στο μεταξύ, καταρρεύσει! Αλλη μια φαιδρότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και του κυρίου Κυριτσάκη προσωπικά, που παίρνει βραβείο ανικανότητας... 

Η Ολομέλεια της επιτροπής έκρινε ομόφωνα ότι τα δύο πρακτορεία συμμετείχαν σε αντιανταγωνιστική σύμπραξη, παραβιάζοντας τη νομοθεσία. Επέβαλε πρόστιμο 350.000 ευρώ στο «Αργος» και 150.000 ευρώ στην «Ευρώπη», πρόστιμα που μειώνονται κατά 15% για κάθε εταιρία για τη συνεργασία και τις παραδοχές τους. Κοινώς, τα δύο πρακτορεία παραδέχθηκαν ότι ακολουθούσαν από κοινού μονοπωλιακές πρακτικές, με σκοπό να ελέγχουν τη λειτουργία όλης της αγοράς διανομής Τύπου. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχαν να μειώσουν το πρόστιμο, παραιτούμενες από τα υπόλοιπα ένδικα μέσα. 

Ειδικότερα, με την υπ’ αρ. 669/2018 απόφασή της, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα ότι οι εν λόγω εταιρίες συμμετείχαν σε αντιανταγωνιστική σύμπραξη που συνίστατο σε οριζόντιες συμφωνίες ή/και εναρμονισμένες πρακτικές, με αντικείμενο τον καθορισμό κοινής εμπορικής και τιμολογιακής πολιτικής (προμήθειες), τον περιορισμό της διάθεσης, την κατανομή πελατείας και την εντεύθεν νόθευση του ανταγωνισμού στην αγορά διανομής Τύπου. 

Η απόφαση ήρθε έναν χρόνο μετά την εισήγηση της επιτροπής στην Ολομέλεια, ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα που κάλυπτε τα τελευταία 16 χρόνια (2001-2017), διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή, εντοπίστηκαν πρακτικές που εντάσσονται σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού και περιλαμβάνουν κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών, καθώς και την κατανομή πελατείας. 

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού άρχισε να ερευνά την υπόθεση το 2012, έπειτα από τηλεφωνήματα από λιανοπωλητές περιπτερούχους με τα οποία καταγγέλλονταν οι εφημεριδοπώλες/υποδιανομείς Τύπου για μη προμήθεια Τύπου, χωρίς τη συνδρομή εύλογων και αντικειμενικών κριτηρίων. 

Μεταξύ αυτών που κατήγγειλαν οι περιπτερούχοι, ειδικά της επαρχίας, ήταν ο αποκλεισμός τους από τη διανομή Τύπου, εάν το σημείο δεν είχε υψηλό ποσοστό πωλήσεων. Η επιτροπή φυσικά παρέλειψε να αναφέρει πώς θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του Τύπου για τη ζημιά που (αποδεδειγμένα πλέον) υπέστησαν όλα αυτά τα χρόνια...

----

Εκδότες: Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αυξήσεις στο κόστος

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Αργος Α.Ε., τον πρόεδρο Γιάννη Δήμου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλαο Πετράτο είχαν στα γραφεία της ΕΙΗΕΑ, χθες, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και εκδότες εκπρόσωποι 16 ημερήσιων εφημερίδων. Η διοίκηση της Αργος Α.Ε. ενημέρωσε τους εκδότες για την πρόταση της νέας εμπορικής πολιτικής. Επίσης, παρείχε στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του μοναδικού, πλέον, πρακτορείου διανομής Τύπου.

Από την πλευρά τους όλοι οι εκδότες επισήμαναν ότι οι εφημερίδες δεν έχουν περιθώρια για καμία αύξηση του κόστους τους, καθώς και ότι θα έπρεπε εξαρχής να είχε ακολουθηθεί διαδικασία συνεννόησης και διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο ίδιο πλαίσιο, τόνισαν ότι είναι απολύτως απαραίτητη η διαφάνεια, ειδικότερα σήμερα που αντικειμενικά υπάρχει μονοπώλιο στον χώρο της διανομής Τύπου. Επί των θεμάτων που τέθηκαν οι εκπρόσωποι της Αργος επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν και συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση με τους εκδότες στις αρχές του 2019.