Κόβουν τα 40% από τα αναδρομικά

Σοκ για τα ειδικά μισθολόγια! Τεράστιο «ψαλίδι» στα ποσά που θα λάβουν

Πάνε πίσω οι πληρωμές, πολύ μεγάλες οι κρατήσειςΗ Θέση μας: Το καθεστώς που ρήμαξε τη χώρα

Διαβάστε επίσης: 

►Οι Ελβετοί μπλοκάρουν το άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών του Γιάννου

►Αλλο ένα «μπουμπούκι» του Σημίτη! Ο πρ. υπουργός Ανθόπουλος, ένοχος για τοκογλυφία, αλλά δεν πάει φυλακή

►Ο Ζάεφ έθεσε ανοιχτά και θέμα μειονότητας!

►Ψαλιδισμένο το κοινωνικό μέρισμα!

►Δεσμεύσεις Κυριάκου για επενδύσεις

►Διάγνωση κάθε μορφής καρκίνου σε 10 λεπτά!

►Απόφαση-παρωδία του Κυριτσάκη για τα πρακτορεία διανομής έπειτα από 6 (!) χρόνια

Κρατήσεις 40% (!) στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων

Κουτσουρεμένα ποσά για στρατιωτικούς, καθηγητές, γιατρούς και δικαστικούς. Κινδυνεύουν να χάσουν και επιδόματα

To αργότερο έως τις 27 Ιανουαρίου 2019 θα καταβληθούν τα ποσά των αναδρομικών σε περίπου 250.000 εν ενεργεία λειτουργούς του Δημοσίου, που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, ιατροί του ΕΣΥ και μουσικοί κρατικών ορχηστρών). Στα μεικτά ποσά, όμως, θα επιβληθούν κρατήσεις-φωτιά, που φτάνουν ποσοστό έως και 40% (φόρος και ασφαλιστικές εισφορές), κάτι που σημαίνει ότι περιορίζονται σημαντικά τα χρήματα που θα βάλουν στην τσέπη τους οι δικαιούχοι.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που δημοσιεύτηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», δίνουν τη χαρακτηριστική εικόνα:
• Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας το σύνολο των μεικτών ποσών φτάνει στα 600.000.000 ευρώ, όμως το καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις περιορίζεται σε 363.000.000 ευρώ!
• Για τους πανεπιστημιακούς το σύνολο των μεικτών διαμορφώνεται σε 130.840.000 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό σε 79.100.000 ευρώ.
• Για τους γιατρούς του ΕΣΥ το μεικτό ποσό φτάνει στα 189.180.000 ευρώ, ενώ το καθαρό ποσό στα 114.300.00 ευρώ.
• Για τους δικαστικούς τα μεικτά ανέρχονται σε 56.800.000 ευρώ και τα καθαρά σε 34.308.000 ευρώ.

Επίσης, η ΚΥΑ αναφέρει ότι οι ασφαλιστικές και λοιπές κρατήσεις θα γίνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε την περίοδο 2012-2016. Τα ποσά των αναδρομικών θα αποτυπωθούν σε ξεχωριστή μισθολογική κατάσταση. Ως χρόνος κτήσης θα θεωρηθεί το έτος 2018, παρότι επί της ουσίας ανατρέχουν σε προηγούμενα χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται ότι η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων των αναδρομικών θα εξαντληθεί με την παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, η οποία θα υπολογιστεί και θα διενεργηθεί με συντελεστή 20%. Ερώτημα παραμένει αν στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογίας εισοδήματος

Η αναγωγή των αναδρομικών στο έτος 2018, ακόμα κι αν υπάρξει ειδική φορολόγηση, θα τους αποκλείσει από μια σειρά κοινωνικά επιδόματα, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να διεκδικήσουν εάν η αναγωγή των επιδομάτων γινόταν στα χρόνια για τα οποία αφορούν. Με την καταβολή τους θα αυξηθεί το εισόδημα του 2018, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η χορήγηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων ή μπορεί ακόμα και να περικοπούν. Χαρακτηριστικά, τίθενται εν κινδύνω το ενιαίο επίδομα τέκνων, το επίδομα ενοικίου, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, τα οποία δίνονται με καθαρά εισοδηματικά κριτήρια.

Δικαιούχοι και οι κληρονόμοι

Οι κληρονόμοι των δικαιούχων των αναδρομικών μπορούν να διεκδικήσουν τα ποσά αυτά σε περίπτωση θανάτου του κύριου δικαιούχου. Θα απαιτηθεί, βέβαια, η σχετική… γραφειοκρατική διαδικασία. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην κοινή υπουργική απόφαση: «Σε περίπτωση θανάτου δικαιούχου, που βρισκόταν στην ενέργεια για ολόκληρο ή μέρος του χρονικού διαστήματος από 01/08/2012 έως 30/06/2014, το χρηματικό ποσό που του αναλογεί με την παρούσα ρύθμιση, ενόσω ήταν στη ζωή, θα καταβληθεί στους νόμιμους κληρονόμους με την υποβολή στους εκκαθαριστές των προβλεπόμενων κατά τις κείμενες διατάξεις νομιμοποιητικών εγγράφων. Η εν λόγω καταβολή διενεργείται με έκδοση χρηματικού εντάλματος και δύναται να λάβει χώρα και πέραν της 27ης Ιανουαρίου».

Στο… περίμενε οι συνταξιούχοι

Παρατείνεται η αγωνία για τους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των άλλων δημόσιων λειτουργών, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει την επιστροφή των αναδρομικών ποσών ακόμα… συντάσσεται!
Για τους συνταξιούχους προβλέπεται η εφάπαξ καταβολή αναδρομικών για περιόδους αντίστοιχες αυτών που προβλέπονται για τους εν ενεργεία. Δηλαδή, τα αναδρομικά θα καλύπτουν:
• Την περίοδο από την 1η/8/2012 έως την 31η/12/2016 για τους αποστράτους.
• Την περίοδο από την 1η/1/2015 έως την 31η/12/2016 για συνταξιούχους πανεπιστημιακούς, καθηγητές ΤΕΙ, ερευνητές και μουσικούς κρατικών ορχηστρών.
• Την περίοδο από την 13η/11/2014 έως την 31η/12/2016 για τους συνταξιούχους γιατρούς του ΕΣΥ.
• Την περίοδο από την 1η/8/2012 έως την 30ή/6/2014 για τους συνταξιούχους δικαστικούς και τους συνταξιούχους του ΝΣΚ.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα