Τετ α τετ Τσίπρα με Πούτιν - Μεντβέντεφ

Η ατζέντα της επίσκεψης στη Μόσχα έχει σύσφιξη σχέσεων αλλά και διμερείς συμφωνίες

Με στόχο την εξομάλυνση των ελληνορωσικών σχέσεων ταξιδεύει σήμερα στη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας. Θα συναντηθεί αύριο αρχικά με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και αμέσως μετά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο θα έχει γεύμα εργασίας, θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες στον οικονομικό, τον βιομηχανικό και τον τεχνολογικό τομέα και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Εκτιμάται πως οι Ρώσοι θα εκφράσουν στον Ελληνα πρωθυπουργό την ενόχλησή τους για την ολοένα αυξανόμενη αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.

Θα αναλυθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, όπου Λευκωσία και Αθήνα επιδιώκουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων κόντρα στις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, με την οποία, και συγκεκριμένα με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι τακτικός συνομιλητής. Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις Αθήνας και Μόσχας έχουν διαταραχθεί, ιδίως μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών, μια ενέργεια που είχε τα αντίποινά της, αλλά και τις κατηγορίες από ελληνικής πλευράς για ρωσική παρέμβαση με στόχο να ναυαγήσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Πάντως, μετά την παραίτηση Κοτζιά οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει και επιχειρείται η αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων. Ο σύμβουλος, μάλιστα, του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ μίλησε προχθές για μία επίσκεψη (σ.σ.: εννοώντας αυτή του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα) με επιδίωξη να κλείσει μια ταραγμένη περίοδος στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών. Ως προπομπός της επίσκεψης Τσίπρα λειτούργησε το ταξίδι του Πάνου Καμμένου προ ημερών στη Μόσχα, ενώ ήδη βρίσκεται στη Ρωσία ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος, συμπροεδρεύοντας με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών στη 11η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, οι εργασίες της οποίας αποσκοπούν στην προώθηση των δράσεων της διμερούς συνεργασίας.

Κι ενώ επιχειρείται να γεφυρωθούν οι σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας, προκύπτει πρόβλημα με τις σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας. Χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπ. Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε την Κύπρο πως «η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην Κύπρο». Για ατυχή δήλωση κάνει λόγο η Λευκωσία, την ίδια ώρα που ο υπ. Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για αποκατάσταση της παρεξήγησης.