Ανάπλαση σε γειτονιές της Αθήνας με κατεδαφίσεις

Το σχέδιο παρεμβάσεων του υπ. ΠεριβάλλοντοςΚατεδαφίσεις κτιρίων, ακόμα και ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων, προβλέπει το μακρόπνοο σχέδιο ανάπλασης υποβαθμισμένων περιοχών στην Αθήνα, που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπως υπογράμμισε ο υφυπουργός Γιώργος Δημαράς, παρουσιάζοντας χθες σε σχετική ημερίδα τις βασικές κατευθύνσεις των προωθούμενων παρεμβάσεων, απαιτούνται ένα τολμηρό σχέδιο σε ελάχιστη κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου και ευρύτερες περιοχές πολλών οικοδομικών τετραγώνων. «Στο σχέδιο αυτό προφανώς θα προβλέπονται και κατεδαφίσεις κτιρίων» σημείωσε. 

Το πιο δύσκολο είναι το ζήτημα των πολλών μικρών ιδιοκτησιών και των εξ αδιαιρέτου οικοπέδων, όπου είναι αδύνατη η κοινή απόφαση για τέτοιες αλλαγές, προκειμένου να γίνει παρέμβαση σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου.

«Πράσινες» διαδρομές

Σύμφωνα με τον κ. Δημαρά, οι περιοχές, για παράδειγμα, γύρω από την Ομόνοια, τα Πατήσια, η πλατεία Βάθη είναι σε πολύ κακή κατάσταση και πρέπει να αναβαθμιστούν μέσα από παρεμβάσεις και «πράσινες» διαδρομές. Οπως είπε, θα δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες με αποζημιώσεις και ανταλλαγή με άλλα ακίνητα, μέσα από μια τράπεζα γης που θα δημιουργηθεί. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστεθεί πράσινο στην πόλη και δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά η κατεδάφιση κτιρίων τα οποία είναι ετοιμόρροπα και πολλά από αυτά ακατοίκητα.

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε ότι το θεσμικό πλαίσιο καλείται να πληροί τέσσερις βασικές προϋποθέσεις: τη συναίνεση ιδιοκτητών, την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διασφάλιση πόρων και την αυστηρή προτεραιοποίηση των περιοχών. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε πολεοδομικά κίνητρα και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, τονίζοντας ότι τυφλές απαλλοτριώσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα.

Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα