Μένουν μόνο 12 χρόνια για τη διάσωση του πλανήτη!

Μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής θα δώσουν την Κυριακή περιβαλλοντικοί φορείς και πολίτες στο κέντρο της Αθήνας

Από τη
Γιώτα Φλώρου

Πάνω από 3 βαθμούς Κελσίου θα αυξηθεί η μέση θερμοκρασία στην Ελλάδα, αν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, το οποίο έχει καταθέσει η χώρα μας.

Οι συνέπειες θα είναι εφιαλτικές, καθώς περιοχές θα ερημοποιηθούν, θα ανέβει η στάθμη της θάλασσας, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τον χάρτη ολόκληρες ακτές, και θα υπάρξει πλήρης κατάρρευση του αγροτικού τομέα και του τουρισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, το δικό τους ηχηρό μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής θα δώσουν την Κυριακή πολίτες, περιβαλλοντικοί φορείς και άλλες οργανώσεις της χώρας μας, με μια δράση-περίπατο στο κέντρο της Αθήνας.

«Η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που λένε οι επιστήμονες, ότι πρέπει να πάρουμε άμεσες και τολμηρές αποφάσεις, αν θέλουμε να κρατήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών, στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου. Συγκεκριμένα, όπως προσθέτει, για να μη γίνουν πραγματικότητα τα εφιαλτικά σενάρια, «οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι πρέπει να σταματήσουν όλες οι νέες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Μάλιστα, αυτή η πρακτική θα έχει και τεράστια αναπτυξιακά οφέλη για τη χώρα μας». Ομως, το σχέδιο της Ελλάδας για το κλίμα, αγνοώντας αυτές τις δραματικές εκκλήσεις, προβλέπει -μεταξύ άλλων- συμμετοχή του λιγνίτη στην ενέργεια, έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων για τις επόμενες δύο δεκαετίες και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις 12 χρόνια απομένουν ώστε να σωθεί το κλίμα του πλανήτη και η υπερθέρμανση να σταματήσει στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για το κλίμα απηύθυνε την τελευταία δραματική έκκληση προς την ανθρωπότητα.

Την Κυριακή η δράση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το σταθμό του μετρό Ακρόπολη και οι συγκεντρωμένοι θα κατευθυνθούν προς την πλατεία Συντάγματος.