Ηλεκτροσόκ οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά σχεδόν οι μισοί καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα-σοκ της ΕΚΠΟΙΖΩΣε σύγχρονη «γάγγραινα» έχουν εξελιχθεί για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, με τα μισά νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος τους. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) με θέμα «Γνωρίζεις τι ξοδεύεις για το ηλεκτρικό ρεύμα;», το 49,6% των καταναλωτών αδυνατεί να είναι συνεπές στην αποπληρωμή των λογαριασμών, ενώ στο 5,79% υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης.
Ακόμη, το 25,09% έχει προβεί σε ρύθμιση για την πληρωμή, στους λεγόμενους «διακανονισμούς», που κάνουν πιο «βατή» την εξόφληση του χρέους, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζεται εξωφρενικό.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τη μερίδα του λέοντος έχει η ΔΕΗ με ποσοστό 85,24% έναντι των ιδιωτικών παρόχων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Αναφορικά με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ), οι καταναλωτές απαντούν ότι δεν γνωρίζουν τον τρόπο χρέωσης σε ποσοστό 78,21%, ενώ το 88,76% τις θεωρεί καταχρηστικές, με τους μισούς να μη γνωρίζουν το ποσοστό που πληρώνουν για αυτές. Με βάση την ίδια έρευνα, μόνο το 2,26% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει το τετραμηνιαίο ποσό που ξοδεύει για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό (30,76%) πληρώνει από 101-200 ευρώ το τετράμηνο, ενώ το 28,26% πληρώνει από 201-300 ευρώ το τετράμηνο.

Ωστόσο, στην ερώτηση πόσες κιλοβατώρες καταναλώνουν, το ένα τρίτο των καταναλωτών απάντησε ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 27,92% δήλωσε ότι καταναλώνει από 801-1.600 kWh. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, το 51,31% των καταναλωτών επιβαρύνεται με πάνω από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος για τις ενεργειακές ανάγκες του. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (13,04%), ενώ η συντριπτική πλειονότητα κάνει χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας, όπως πετρέλαιο, λιγνίτης, άνθρακας, φυσικό αέριο. Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 20 Μαΐου – 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε τυχαίο δείγμα, μέσω της ιστοσελίδας και στον χώρο της ΕΚΠΟΙΖΩ, και συλλέχθηκαν 881 ερωτηματολόγια/απαντήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα