Θύελλα και στη Βουλή για τις κωμικές αποφάσεις του Κυριτσάκη

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού, λίγο πριν φύγει, θέλει να βάλει τον δικό του διευθυντήΛίγες ημέρες πριν αποχωρήσει, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο Δημήτρης Κυριτσάκης (μικρή φωτό) προχώρησε στην προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να προσληφθεί στην ανεξάρτητη Αρχή γενικός διευθυντής της επιλογής του! 

Μάλιστα ο διαγωνισμός για την επιλογή προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού «τρέχει» παραμονές των Χριστουγέννων με σκανδαλωδώς ασφυκτικές προθεσμίες. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά μόλις 15 ημέρες από την πρώτη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Συγκεκριμένα, η προκήρυξη δημοσιεύθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι λήγει στις 14 Δεκεμβρίου! Πιθανώς επειδή ο κ. Κυριτσάκης έχει ήδη επιλέξει τον εκλεκτό που θα τοποθετήσει στην άκρως ευαίσθητη θέση του γενικού διευθυντή της ανεξάρτητης Αρχής και για τετραετή θητεία. Η θητεία του κ. Κυριτσάκη, που είχε τοποθετηθεί στη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού το 2009 επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη στο υπουργείο Οικονομίας, λήγει στις 23 Δεκεμβρίου. Στην αγορά θεωρούν ότι η θητεία του σημαδεύτηκε από προκλητική αδράνεια σε σειρά θεμάτων που αφορούν τον ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να πληρώνουν το μάρμαρο οι καταναλωτές.

Αποκορύφωμα της δράσης του κ. Κυριτσάκη ήταν η απόφαση, στα μέσα της εβδομάδας, για το πρακτορείο Τύπου Αργος. Την ίδια στιγμή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, λαμβάνοντας σημαντική πρωτοβουλία, ζητούσε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της Αργος, που μονοπωλεί τη διανομή Τύπου, ο κ. Κυριτσάκης και οι υπηρεσίες του προχωρούσαν σε απόφαση-παρωδία. 

Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμα-χάδια στην Αργος και τη χρεοκοπημένη Ευρώπη (συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα), και ας καταγγέλλει σύσσωμη η αγορά εδώ και χρόνια πως η τιμολογιακή πολιτική (και όχι μόνο) των δύο πάλαι ποτέ κυρίαρχων της διανομής Τύπου ήταν σε απόλυτη συνεννόηση, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τη δημιουργία καρτέλ..

Η απόφαση για τα πρόστιμα-χάδια, όπως έγραψε η «δημοκρατία», ήρθε έναν χρόνο μετά την εισήγηση της επιτροπής στην Ολομέλεια, ύστερα από αυτεπάγγελτη έρευνα που κάλυπτε τα τελευταία 16 χρόνια (2001-2017), διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με την ανεξάρτητη Αρχή, εντοπίστηκαν πρακτικές που εντάσσονται σε συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού και περιλαμβάνουν κοινή πολιτική και συμφωνία σχετικά με τον καθορισμό τιμών, τον περιορισμό διάθεσης, την ανταλλαγή μεταξύ ανταγωνιστών ευαίσθητων εμπορικών πληροφοριών καθώς και την κατανομή πελατείας.

—-

Θύελλα και στη Βουλή για τα γελοία πρόστιμα

Και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής (μεγάλη φωτό πάνω) κατήγγειλε την απόφαση-παρωδία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που επεσήμανε και η «δημοκρατία» με σειρά δημοσιευμάτων της.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην επιτροπή και στον πρόεδρό της Δημήτρη Κυριτσάκη για το τουλάχιστον φαιδρό πρόστιμο που επέβαλε στα πρακτορεία Αργος και Ευρώπη για μια υπόθεση του 2012 και ενώ το πρακτορείο Ευρώπη έχει καταρρεύσει. Ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε «γελοία» τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

«Εδώ, λοιπόν, ή κοροϊδευόμαστε με αυτές τις αποφάσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο…» είπε με νόημα και πρότεινε να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Δημήτρης Κυριτσάκης προκειμένου να εξηγήσει πώς «ένα πολύ σωστό σκεπτικό καταλήγει σε μία απαράδεκτη -όσον αφορά το ύψος του χρηματικού προστίμου- ποινή». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η «επίμαχη» απόφαση «επιβεβαίωσε μεν τη λειτουργία του συγκεκριμένου τραστ, το οποίο αποκόμιζε τεράστια κέρδη σε βάρος της πληροφόρησης των πολιτών», αλλά συνοδεύτηκε από «γελοία» πρόστιμα που ούτε καν αγγίζουν το παράνομο όφελος αυτών των εταιριών.

Πάντως, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ενημέρωσε το Σώμα ότι έχει ήδη προγραμματιστεί η κλήση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού την ερχόμενη Τρίτη. Εν αναμονή των απαντήσεων, λοιπόν, για μια απόφαση απίστευτου παραλογισμού και ανικανότητας…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα