Η επέτειος των βανδάλων

► Τα έσπασαν πάλι για τον Γρηγορόπουλο 
► Η Θέση μας: Ας σεβαστούν τη μνήμη τουΣκηνικό πολέμου στήθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, στη 10η επέτειο από τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι κουκουλοφόροι σάρωσαν τα πάντα, επιτιθέμενοι διαρκώς κατά των αστυνομικών, ενώ από τα εκτεταμένα επεισόδια προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές. Πέτρες και βόμβες μολότοφ έπεφταν βροχή κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απαντούσαν με δακρυγόνα. Η ατμόσφαιρα στους γύρω δρόμους των Εξαρχείων ήταν αποπνικτική και παντού υπήρχαν εστίες φωτιάς, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν 30 προσαγωγές. Αργά το βράδυ υπήρχαν πληροφορίες για έναν τραυματία στην πλατεία Εξαρχείων. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο τραυματίας ήταν νεαρός και είχε τραύμα στο πόδι. Ακόμα και τις στιγμές που οι αναρχικοί σταματούσαν τις επιθέσεις, το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Αργά το βράδυ ο κλεφτοπόλεμος είχε περιοριστεί στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, με τους κουκουλοφόρους να πραγματοποιούν καταδρομικές επιθέσεις από τις οδούς Τρικούπη, Σούτσου και Τσαμαδού. 

Νωρίτερα, από τις 5 το απόγευμα είχαν στήσει οδοφράγματα ύψους 2 μ. στην Τοσίτσα προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση των υδροφόρων οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Τελικά, τα δύο υδροφόρα κατάφεραν να ρίξουν τα οδοφράγματα και βρέθηκαν στον πυρήνα της μάχης. Μάλιστα, το ένα από αυτά χρειάστηκε να επέμβει για να σβήσει φωτιά σε μπαλκόνι διαμερίσματος στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Τρικούπη. Ευτυχώς η φωτιά έσβησε άμεσα και δεν χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής. 

Ολα αυτά συνέβαιναν τη στιγμή που εκτοξεύονταν κατά των αστυνομικών δεκάδες μολότοφ, αφού οι ταραξίες ήταν προετοιμασμένοι για πόλεμο. Το σκηνικό μπορεί πλέον να είναι γνωστό, καθώς κάθε χρόνο σημειώνονται επεισόδια στην Αθήνα, ωστόσο φέτος η ένταση ήταν μεγαλύτερη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα αντιεξουσιαστών έσπασε λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού, που βρίσκεται στην οδό Σπύρου Τρικούπη στα Εξάρχεια, και ανέβηκαν στην ταράτσα. Αργά το βράδυ στα στενά γύρω από τα Εξάρχεια ήταν σε εξέλιξη κλεφτοπόλεμος ανάμεσα στους κουκουλοφόρους και τους αστυνομικούς, ενώ η «Αύρα» προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Σπύρου Τρικούπη και να φτάσει στο σημείο όπου… παρασκευάζονταν τα πολεμοφόδια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αντιεξουσιαστές επιστράτευσαν αυτή τη φορά εκρηκτικές βόμβες μολότοφ, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν» τα δύο υδροφόρα της Αστυνομίας, ωστόσο δεν τα κατάφεραν. 

Η κατάσταση στην Αθήνα χθες μύριζε μπαρούτι από νωρίς, αφού οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 10 προσαγωγές το μεσημέρι, έπειτα από επεισόδια που σημειώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Συγκεκριμένα, ομάδες κουκουλοφόρων που παρεισέφρησαν στη μαθητική πορεία για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά ανδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Οι αναρχικοί προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων.

Γης Μαδιάμ στη Θεσσαλονίκη, έκαψαν πάλι ελληνική σημαία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Η ατμόσφαιρα από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ μύριζε «μπαρούτι». Οι προσαγωγές άγγιξαν τις 20, ενώ από τις βόμβες μολότοφ των κουκουλοφόρων δεν γλίτωσαν ούτε τα εργοτάξια του μετρό. Κουκουλοφόροι που μπήκαν στις πορείες μνήμης πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες σε αστυνομικούς, κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων και προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα οχήματα, υποκαταστήματα τραπεζών, αλλά και εντός του ΑΠΘ.

Από τις βόμβες μολότοφ έγινε παρανάλωμα του πυρός το εργοτάξιο του μετρό στα πανεπιστήμια. Κάηκε το προκάτ κουβούκλιο με το φυλάκιο, τα γραφεία διοίκησης και ένας υποσταθμός της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρα που του πέταξε διαδηλωτής.

Ο πετροπόλεμος των κουκουλοφόρων εναντίον των αστυνομικών συνεχίστηκε έως αργά το βράδυ, από τις 7 περίπου το απόγευμα, οπότε εκδηλώθηκαν νέα επεισόδια στην πορεία για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Νωρίτερα, το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της μαθητικής πορείας προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ομάδα κουκουλοφόρων έσπασε τζαμαρία σουπερμάρκετ στην οδό Βενιζέλου και στη συνέχεια πέταξε μολότοφ προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε μια ελληνική σημαία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, περαστικός στο ύψος της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής τραυματίστηκε.

Οπως ανέφεραν καθηγητές του ΑΠΘ, το οποίο άλλη μία φορά χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο, οι δράστες προκάλεσαν φθορές εντός του ιδρύματος. Εξάλλου, χθες το πρωί αντιεξουσιαστές προχώρησαν σε κατάληψη της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εξαιτίας των επεισοδίων το Νοσοκομείο «Γεννηματάς» που εφημέρευε άλλαξε εφημερία με το «Ιπποκράτειο», καθώς τα ασθενοφόρα που μετέφεραν ασθενείς δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν την περιοχή.

Βαγγ. Στολάκης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα