Αναψε φωτιές η σύλληψη της κόρης του Mr Huawei

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας. Την αποφυλάκιση της Μενγκ Ουάνγκζου ζητά το ΠεκίνοΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινγκπίνγκ υπέγραφαν στην Αργεντινή τη συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξαιτίας της εκατέρωθεν επιβολής τεράστιων δασμών στα προϊόντα εισαγωγής, στον Καναδά οι Αρχές προχωρούσαν στη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei ρίχνοντας εκ νέου λάδι στη φωτιά των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Η 46χρονη Μενγκ Ουάνγκζου εκτός από κορυφαίο στέλεχος της γιγάντιας κινεζικής εταιρίας τεχνολογίας είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Huawei και κόρη του ιδρυτή της Ρεν Ζενγκφέι. Η Μενγκ συνελήφθη κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών Αρχών, καθώς η Ουάσινγκτον τη θεωρεί ύποπτη για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Η σύλληψή της έγινε την 1η Δεκεμβρίου, αλλά γνωστοποιήθηκε μόλις χθες.

Η Huawei, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή smartphone στον κόσμο, επιβεβαίωσε τη σύλληψη αναφέροντας ότι «η εταιρία έχει λάβει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες και δεν γνωρίζει να έχει υποπέσει η κυρία Μενγκ σε οποιοδήποτε αδίκημα».

Η είδηση της σύλληψης της Μενγκ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην Κίνα προκαλώντας σοκ, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο ότι μια μέρα θα αναλάμβανε το πηδάλιο της εταιρίας. Σοκ όμως προκλήθηκε και στις διεθνείς αγορές. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έχασε 700 μονάδες, ενώ μεγάλες απώλειες -άνω του 3%- κατέγραψε και ο δείκτης FTSE-100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ανάλογη ήταν και η εικόνα στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού.

Δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο

Οπως ήταν αναμενόμενο, το Πεκίνο αντέδρασε έντονα και απαίτησε την «άμεση αποφυλάκιση» της Μενγκ. «Η καναδική αστυνομία κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ συνέλαβε μια Κινέζα υπήκοο, η οποία δεν παραβίασε οποιονδήποτε αμερικανικό ή καναδικό νόμο» ανέφερε η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά, σε σύντομη ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει επίσημα αιτήματα στις ΗΠΑ και στον Καναδά ζητώντας τους να επανορθώσουν αμέσως την εσφαλμένη συμπεριφορά τους και να αποκαταστήσουν την ελευθερία της κυρίας Μενγκ» προστίθεται στην ανακοίνωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα