«Η φθορά των θεσμών επιδείνωσε την κρίση»

Αποκαλύψεις-σοκ από τον Β. ΡάπανοΤον βαρύ λογαριασμό της κρίσης, που «επιδεινώθηκε από τη διάβρωση των θεσμών», παρουσίασε ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος. Μιλώντας για τα φορολογικά έσοδα, υπογράμμισε ότι ο ανώτατος οριακός συντελεστής φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από 40% το 2009 εκτινάχθηκε στο 55% το 2017, ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από το 19% στο 24% και ο ετήσιος φόρος στην ακίνητη περιουσία υπερδιπλασιάστηκε από 3,1% σε 7,1%. 

Κατά την τελετή υποδοχής του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών ο κ. Ράπανος επισήμανε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ήταν μάλλον μικρής έκτασης και τα αυξημένα έσοδα προήλθαν είτε από αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση αφορολόγητων ποσών ή κατάργηση μειωμένων συντελεστών στην έμμεση φορολογία είτε από επιβολή νέων φόρων. Εξίσου αρνητική είναι, κατά τον ίδιο, η εικόνα στο θεσμικό πλαίσιο εντός του οποίου ασκείται η δημοσιονομική πολιτική.

Οι επιδόσεις

Με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του World Economic Forum, ο συνολικός δείκτης ποιότητας διακυβέρνησης από το 1996 και μετά φαίνεται ότι αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο (πάνω από τις 75 μονάδες) το 2004. Eκτοτε η πορεία είναι καθοδική, με οριακές αναλαμπές το 2013 και αντιστροφή των τάσεων την περίοδο 2016-2017.
Αντιστοίχως αρνητικές είναι και οι επιδόσεις του δημόσιου τομέα. Η σύγκριση με τις αντίστοιχες επιδόσεις της Κύπρου, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας δείχνει μια διαχρονική υστέρηση της Ελλάδας, με τις επιδόσεις του δημόσιου τομέα να κάνουν «βουτιά» από το 2010 έως το 2013, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη.

Γ. Χ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα