Ελιωσαν οι πάγοι με …Μαρινέλλα και ευτράπελα!

Πιο κοντά Ελλάδα και Ρωσία, με αιχμές από τον Πούτιν για τις απελάσειςΛιώνουν οι πάγοι» στις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, όπως αποτυπώθηκε στο χθεσινό τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγους μήνες μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας και την επακόλουθη κρίση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία (μάλλον) αποτελεί παρελθόν. 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «σαχλαμάρες» τα περί συνωμοσίας σε βάρος της Ελλάδας, με αφορμή την υπόθεση των διπλωματών, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν συμφωνούσε στη βάση που έγιναν οι απελάσεις, αλλά και ότι πλέον η σελίδα αυτή έχει κλείσει.

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλός καιρός το καλοκαίρι» και υποστήριξε πως η Ελλάδα, σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, δεν κινείται με πιέσεις και απόψεις τρίτων χωρών. «Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ταυτίστηκε με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την τότε επιθυμία που υπήρχε» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι «θέτει σε δίκαιη βαση ένα θέμα που μένει χρόνια άλυτο», χωρίς ο κ. Πούτιν να σχολιάσει κάτι. Δίχως απάντηση από τον Ρώσο πρόεδρο έμεινε και η ανησυχία του Ελληνα πρωθυπουργού σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί το casus belli σε βάρος της χώρας μας. Σχετικά με την Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης του νησιού, κάτι που -όπως είπε- επιβεβαιώνεται και από χθεσινή συνομιλία του με τον Νίκο Αναστασιάδη.

«Δεν θα είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί» είπε. Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό χάρτη, σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, «είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομών. Αυτό σημαίνει και συμμετοχή της Ελλάδας στον Turkish Stream, που θα περνά από τη χώρα.

Το συζητήσαμε με τους Ελληνες και υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώνεται (σ.σ.: TAP). Μπορούμε να δούμε πώς θα τον γεμίσουμε με προϊόν. Είναι ξεχωριστό θέμα και θα πρέπει να το εξετάσουμε οικονομικά» τόνισε και υπενθύμισε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα. Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει ανοιχτά την πολιτική διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την Ε.Ε. Η αρχή αυτή σημαίνει πολλαπλασιασμό των πηγών και όχι αποκλεισμό» ανέφερε.
Στο επίκεντρο ήταν και ο τουρισμός, με τον κ. Πούτιν να εκτιμά ότι φέτος θα έρθουν συνολικά 1.000.000 Ρώσοι επισκέπτες στη χώρα μας.

Τον υποδέχθηκαν με Μαρινέλλα, τους εξέπληξε με φουλάρι

Με… Μαρινέλλα υποδέχθηκαν οι Ρώσοι τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Aγνωστου Στρατιώτη στον Kήπο του Αλεξάνδρου. Προς τιμήν του, η ρωσική στρατιωτική μπάντα έπαιξε τη μουσική του τραγουδιού «Πάρ’ το φεγγάρι και κάν’ το βέρα μου» και στη συνέχεια το γνωστό ρωσικό πολεμικό τραγούδι «Κατιούσα».

Mε τη θερμοκρασία να είναι -3 βαθμοί Κελσίου, ο κ. Τσίπρας μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος «καρφώθηκε» στο μπλε φουλάρι του Αλέξη Τσίπρα, και αμέσως μετά είχε την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο. Το δώρο προς τον Eλληνα πρωθυπουργό ήταν ένα αντίγραφο από το λάβαρο του Λάμπρου Κατσώνη.

Στον δημόσιο διάλογο ήρθε και πάλι το θέμα της… γραβάτας του πρωθυπουργού. Εν προκειμένω, ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε από Ρώσο δημοσιογράφο για το πότε θα φορέσει γραβάτα, απαντώντας με χαμόγελο: «Δεν θα έχετε παρακολουθήσει. Το στοίχημα το κέρδισα, έβαλα τη γραβάτα, αλλά η γραβάτα βγήκε γρήγορα, γιατί βγήκε και μια θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού».

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Μικαΐλ Γκούσμαν για την εκπομπή «Formula of Power» και με αφορμή την απουσία γραβάτας, ο πρωθυπουργός είπε πως είναι «κατάκτηση ότι πηγαίνω στο Κρεμλίνο, στον Λευκό Οίκο, στο Βατικανό, στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε όλον τον κόσμο, και στο Πεκίνο και παντού, χωρίς γραβάτα».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα