Βόμβα Ξυδάκη: Μπορεί να μην έρθει στη Βουλή η συμφωνία!

Για πρώτη φορά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτό να κληροδοτηθεί στον… επόμενο η «καυτή πατάτα» των Πρεσπών!Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Βόμβα» του Νίκου Ξυδάκη τινάζει στον αέρα την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σπάσει η συμφωνία και να μην τη φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή για κύρωση σε περίπτωση που συνεχίσουν τα Σκόπια να την παραβιάζουν και να την αθετούν, με δηλώσεις σαν κι αυτές που έκανε πρόσφατα ο Ζόραν Ζάεφ. Η αιφνιδιαστική δήλωση Ξυδάκη ήρθε χθες σε συνέχεια αυτής του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ουσιαστικά χαρακτήρισε ήδη «νεκρή» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το γεγονός ότι πρώτη φορά στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείει τη μη κύρωση της συμφωνίας τροφοδοτεί νέα σενάρια πως ίσως το Μέγαρο Μαξίμου επιλέξει να πετάξει την «καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση, προκηρύσσοντας εκλογές προτού έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί η κάθετη θέση του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ. πως θα την καταψηφίσει και θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, αλλά και οι αλλαγές στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, καθώς το Ποτάμι δείχνει να μετακινείται προς τη θέση της Νέας Δημοκρατίας να πει «όχι». Τον σχεδιασμό που υπονόησε ο κ. Ξυδάκης διευκολύνει η έξαρση αλυτρωτισμού και έγερσης αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας από τους Σκοπιανούς.

«Κοιτάξτε, βγήκε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ, και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Εχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα, αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο, και να τη σπάσουμε.

Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις του κ. Ζάεφ, σε εκπομπή μάλιστα του καναλιού της Βουλής. Οταν του τέθηκε το ερώτημα «δηλαδή να μην την κυρώσουμε στη Βουλή;», απάντησε: «Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να εισαχθεί. Αλλά μένει να το δούμε». Λίγες ώρες πριν, τέσσερις ημέρες μετά τη δήλωση Ζάεφ περί διδασκαλίας «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, και ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στη Μόσχα, με τον Βλ. Πούτιν να του θέτει το θέμα των Σκοπίων, ο Πάνος Καμμένος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Εχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης Συμφωνίας των Πρεσπών».

Μάλιστα, έκανε λόγο για προπαγάνδα από τους Σκοπιανούς ανάλογης αυτών των Μουσολίνι και Τίτο. «Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο» καταλήγει στη δήλωσή του ο Πάνος Καμμένος.

Ο Πάνος Καμμένος «είναι εκείνος που έδωσε το στιλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών» σχολίασε η Ν.Δ., ενώ ο Σταμάτης Μαλέλης αναρωτήθηκε αν «υπάρχει κυβέρνηση στον τόπο».

Αντίδραση Μαξίμου… κατόπιν εορτής

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την έμπρακτη ανάκληση των προκλητικών δηλώσεων Ζάεφ προαναγγέλλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τονίζει ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη γειτονική μας χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό να μην κυρωθεί η συμφωνία από το ελληνικό Κοινοβούλιο» και κάλεσε το Ποτάμι «να ζυγίσει καλά τα δεδομένα και να αποφασίσει όχι με όρους κοντόφθαλμους, αλλά με βάση μια θέση αρχών». Ανέφερε επίσης ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» και συμπλήρωσε με νόημα: «Κρατάω την πολιτική δήλωση του κ. Καμμένου ότι ποτέ οι ΑΝ.ΕΛ. δεν θα συμπράξουν με τη Ν.Δ. για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα