Βρέθηκε αντιεισαγγελέας να ασκήσει αναίρεση, που «απαλλάσσει» Μαρινάκη

Την τελευταία ημέρα της προθεσμίας που δίνει ο νόμος ασκήθηκε τελικά αναίρεση κατά και του δεύτερου βουλεύματος, με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη για την υπόθεση των -καταγγελλόμενων- εγκληματικών ενεργειών στο ελληνικό ποδόσφαιρο ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης. Είχαν προηγηθεί αιτήσεις συνολικά τεσσάρων κατηγορουμένων, που ζητούσαν ουσιαστικά να τεθούν στο αρχείο γι’ αυτούς οι κατηγορίες που είχαν απομείνει από την περίφημη δικογραφία περί «εγκληματικής οργάνωσης». Από αυτές, όμως, έγινε δεκτή μόνον του κ. Μαρινάκη, ο οποίος μετά την απαλλαγή από τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση ζητεί να απαλλαγεί και για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων, ουσιαστικά, δηλαδή, να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο. Με λίγα λόγια, απορρίφθηκαν οι αιτήσεις των τριών για τα ίδια νομικά δεδομένα και έγινε δεκτή μόνον του επιχειρηματία. Προηγουμένως, όμως, είχαν συμβεί ορισμένα πιθανόν μη συνήθη γεγονότα:

• Τις αναιρέσεις δεν τις ανέλαβε (παρότι μιλάμε για ενιαία δικογραφία) ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αλλά δύο. Συγκεκριμένα, για τους άλλους κατηγορoυμένους ανέλαβε άλλος αντιεισαγγελέας, ο οποίος απεφάνθη ότι δεν μπορεί να αναιρεθεί το παραπεμπτικό βούλευμα, όπως ζητούσαν οι κατηγορούμενοι.

• Την τέταρτη αναίρεση (του κ. Μαρινάκη) ανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος την έκανε δεκτή. Μάλιστα, άσκησε την αναίρεση την τελευταία ημέρα που όριζε ως προθεσμία ο νόμος. Ζητεί ουσιαστικά να καταπέσει η μόνη κακουργηματική κατηγορία που έχει μείνει, αυτή της αλλοίωσης αποτελεσμάτων αγώνων, ενώ σε εκκρεμότητα υπήρχε και η σύσταση συμμορίας, που είναι αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.

• Η μεν αναίρεση του κ. Μαρινάκη κατατέθηκε δύο ημέρες πριν από τη λήξη προθεσμίας, ενώ οι άλλες την επόμενη ημέρα, μία ημέρα, δηλαδή, προ της λήξεως.

• Πιθανόν οι κατηγορούμενοι επέλεξαν συγκεκριμένες ημέρες κατάθεσης ώστε να χρεωθούν οι αντίστοιχες αναιρέσεις στους αντιεισαγγελείς που είχαν υπηρεσία, ίσως και εκμεταλλευόμενοι την απουσία (για ακόμα μια φορά!) της εισαγγελέως Α. Π., η οποία έχει και την ευθύνη χρεώσεως των υποθέσεων.

• Ο μεν κ. Ζαχαρής, δείχνοντας θαυμαστή επιμέλεια, μέσα σε δύο ημέρες διάβασε την εκατοντάδων σελίδων δικογραφία και το 300 σελίδων βούλευμα (!) και έκανε δεκτή την αναίρεση. Ο έτερος αντιεισαγγελέας απέρριψε το αίτημα, επικαλούμενος, όπως είθισται στις περιπτώσεις αυτές, την έλλειψη χρόνου μελέτης της υποθέσεως.

Πάντως αυτό που θα αποφασίσει για όλα είναι το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα