Τσακαλώτος στις ΗΠΑ προς άγραν επενδυτών!

Το οικονομικό επιτελείο συμμετέχει σε διήμερο συνέδριο με άρωμα Ν. Υόρκης, με θέμα τη μεταμνημονιακή ΕλλάδαΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Διεθνή επενδυτικά κεφάλαια αναζητεί η κυβέρνηση σε μια επισφαλή, πάντως, συγκυρία, που διαμορφώνεται παγκοσμίως από οικονομικές αβεβαιότητες και στο εσωτερικό μέτωπο από τις δομικές αντιφάσεις του εκλογικού κύκλου.

Σε αυτή την κατεύθυνση το οικονομικό επιτελείο συμμετέχει σήμερα και αύριο στο επενδυτικό συνέδριο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα που διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το New York Stock Exchange και την αρωγή διεθνών τραπεζών στη Νέα Υόρκη, όπου κατά τα ειωθότα συμμετέχει η αφρόκρεμα της Wall Street.

Οι χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2019, ύψους μόλις 11,74 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, και το μαξιλάρι ασφαλείας των 30 δισ. ευρώ μοιάζουν για την ώρα σχετικά ασφαλές καταφύγιο, που καλύπτει τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις της επόμενης διετίας.

Συνοπτικά, οι υποχρεώσεις για την κάλυψη ομολόγων το 2019 ανέρχονται σε 8,778 δισ. ευρώ και σε δάνεια 1,983 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, 324.000.000 ευρώ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και 472.200.000 ευρώ προς την ΕΚΤ.

Τα δάνεια του ΔΝΤ

Από την άλλη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ιεραρχεί ως επείγουσα προτεραιότητα την απαλλαγή από τον βραχνά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ύψους 5 δισ. ευρώ από τα συνολικά 9,8 δισ. σε πρώτη φάση, για τα οποία καταβάλλεται επιτόκιο 4,9%.

Αν συνεχιστεί ο αποκλεισμός από τις αγορές, η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να βάλει χέρι στο διαθέσιμο ποσό, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτό να μειωθεί περίπου στο μισό στο τέλος του 2019. Θα πρόκειται ασφαλώς, όπως υπερθεματίζουν παράγοντες της χρηματαγοράς, για άκρως δυσμενή εξέλιξη, αφού η χώρα θα εκπέμψει στις παρατηρητικές αγορές μήνυμα ηχηρής αδυναμίας να χρηματοδοτήσει φθηνά τα χρέη της.

Στην αποστολή, εκτός του υπουργού Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου, του αν. υπουργού Γ. Χουλιαράκη και της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, μετέχουν οι επικεφαλής των ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και ΟΔΔΗΧ Δ. Τσάκωνας, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Α. Θεοδωρίδης, o πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μεγάλου και επιχειρηματίες, όπως οι Τ. Κανελλόπουλος (Τιτάν) και Ε. Μυτιληναίος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα