Αλβανία: Ρίγη συγκίνησης στο μνημόσυνο του ήρωα

Πλήθος κόσμου με ελληνικές σημαίες κατέφθασε στους Βουλιαράτες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο ΚατσίφαΣε κλίμα οδύνης και βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το Σάββατο στους Βουλιαράτες το 40ήμερο μνημόσυνο από τον τραγικό θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός ανήμερα την 28η Οκτωβρίου από τα πυρά των Αλβανών κομάντος. Οπως και την ημέρα που αποχαιρετούσαν για πάντα τον αγαπημένο τους άνθρωπο, έτσι και στο μνημόσυνο τραγικές φιγούρες ήταν η μητέρα, ο πατέρας και τα αδέρφια του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν τον τόσο άδικο και ξαφνικό χαμό του. Στο πλευρό τους για να τους συμπαρασταθεί βρέθηκε πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες ήταν τα άτομα που αψήφησαν την ταλαιπωρία τόσο της πολύωρης διαδρομής όσο και των εξονυχιστικών ελέγχων που ήταν αναγκασμένα να υποστούν από τις αλβανικές Αρχές για να περάσουν τα σύνορα, αλλά και το κρύο του χειμώνα, ώστε να βρεθούν κοντά τους. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πολλά πρόσωπα του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος του Κωνσταντίνου Κατσίφα, οι συγχωριανοί του που ούτε αυτοί μπορούν να πιστέψουν ότι δεν θα δουν ξανά τον 35χρονο να περπατά στους δρόμους του χωριού, αλλά κυρίως Ελληνες που κατέφτασαν από διάφορες περιοχές.
Στο μνημόσυνο εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές. Οπως όταν οι παρευρισκόμενοι κρατώντας σφιχτά στα χέρια τους τις ελληνικές σημαίες που είχαν φέρει μαζί τους έψαλαν τον εθνικό ύμνο πάνω από τον τάφο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Το ξέσπασμα της μάνας

Μία από τις στιγμές που πραγματικά ράγισε καρδιές ήταν όταν η μητέρα του 35χρονου βρέθηκε και η ίδια πάνω από τον τάφο του γιου της φωνάζοντας «Κωνσταντίνε μου, παλικάρι μου», με τον πόνο και τα δάκρυα να αυλακώνουν το πρόσωπό της. Εκτός από τον απλό κόσμο που βρέθηκε στο μνημόσυνο, το «παρών» έδωσαν και πολιτικοί. Μεταξύ άλλων, στους Βουλιαράτες βρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Παρασκευή ακόμα η αλβανική αστυνομία είχε λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, εν αναμονή του μνημοσύνου και γνωρίζοντας ότι δεκάδες θα ήταν τα άτομα που θα ήθελαν να περάσουν τα σύνορα. Ενδεικτικά, μπλόκα είχαν στηθεί στους δρόμους, ενώ στον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς γίνονταν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όσους είχαν προορισμό τους Βουλιαράτες. Μάλιστα, πολλά ήταν τα άτομα που δεν κατάφεραν να φτάσουν στο χωριό και να παραστούν στο μνημόσυνο, καθώς τους σταμάτησαν οι αλβανικές Αρχές. Για το γεγονός αυτό ξέσπασε και η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παρά τον πόνο που βίωνε. «Είμαι πολύ λυπημένη, τα σκυλιά δεν άφησαν τα αδέρφια μας τους Ελληνες για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου μου! Γιατί μας κόβουν τα δικαιώματά μας;» είπε χαρακτηριστικά.

Μπλόκο, ταλαιπωρία και καψώνια στα σύνορα

Επίδειξη δύναμης φαίνεται πως ήθελαν να κάνουν οι αλβανικές Αρχές το Σάββατο, την ημέρα τέλεσης του 40ήμερου μνημοσύνου από τον θάνατο του 35χρονου Κωνσταντίνου Κατσίφα. Πολλοί από τους Ελληνες που θέλησαν να περάσουν τα σύνορα δεν τα κατάφεραν, καθώς μπλοκαρίστηκαν από τις αλβανικές Αρχές.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ταλαιπωρήθηκαν ακόμα και άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος του 35χρονου ομογενούς. Την ίδια στιγμή η αλβανική αστυνομία συνέλαβε τον αστυνομικό φρουρό του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος χθες το μεσημέρι, αλλά και τον πρόεδρο του συλλόγου Ομόνοια της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη. Ηδη από την Παρασκευή η αλβανική αστυνομία είχε θέσει σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, τα οποία έγιναν ακόμα πιο έντονα την ημέρα τέλεσης του μνημοσύνου.

Οπως αναφέρει το himara.gr, οι αλβανικές αστυνομικές Αρχές συγκέντρωσαν όσους ήθελαν να περάσουν στην Αλβανία σε μια αίθουσα και τους ενημέρωσαν πως δεν μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα γιατί επρόκειτο να γίνει συλλαλητήριο ακραίων Αλβανών και υπήρχε κίνδυνος επεισοδίων. Υστερα από ώρα αναμονής οι συγκεντρωμένοι μεταφέρθηκαν στον χώρο ελέγχου διαβατηρίων. Εκεί, Αλβανίδα αστυνομικός, με επιθετικό ύφος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ρωτούσε στα ελληνικά για ποιον λόγο ήθελαν οι ταξιδιώτες να περάσουν στην Αλβανία. Οποια κι αν ήταν η απάντησή τους, η αστυνομικός έλεγε πως για να τους επιτραπεί η είσοδος στην Αλβανία χρειάζονταν πρόσκληση από Αλβανό πολίτη. Ομως οι πολίτες που αναγκάστηκαν να… μείνουν στην Κακαβιά θέλησαν να διαμαρτυρηθούν και μπλόκαραν αυτοκίνητα και λεωφορεία με κατεύθυνση την Ελλάδα. Τότε, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, χρειάστηκε η εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας και έτσι επικράτησε ένταση για λίγη ώρα.

Πάντως, όσοι δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα δεν πτοήθηκαν και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους… μνημόσυνο στον Κωνσταντίνο Κατσίφα, καλώντας ιερέα από το Δελβινάκι. Στα χέρια των αλβανικών Αρχών βρέθηκε ο φρουρός του βουλευτή της Ν.Δ. Βασίλη Γιόγιακα, ο οποίος είχε μαζί του όπλο αλλά όχι άδεια χρήσης στην Αλβανία, ενώ καθ’ οδόν προς τους Βουλιαράτες συνελήφθη και ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, μαζί με άλλα στελέχη του παραρτήματος, ο οποίος ακόμα κρατείται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα