Οι νέες συντάξεις του 2019

Τι αλλάζει σε κύριες και επικουρικές μετά την ακύρωση των μειώσεων

Ποιοι δεν θα δουν αυξήσεις ούτε σε πέντε χρόνια και ποιες κατηγορίες έχουν όφελος

H απόφαση για τα αναδρομικά στους αποστράτους. Μεγάλες κρατήσειςΗ Θέση μας: Το ΚΚΕ κάνει ότι δεν καταλαβαίνει

Διαβάστε επίσης:

►Βρέθηκε αντιεισαγγελέας να ασκήσει αναίρεση, που «απαλλάσσει» Μαρινάκη

►Τα παζάρια του Σταύρου μπλοκάρουν τα σχέδια του Μαξίμου

►Για «πραιτοριανούς» των Τιράνων μίλησε ο Ν. Νικολόπουλος

►Αλβανία: Ρίγη συγκίνησης στο μνημόσυνο του ήρωα

►«Πράσινο φως» για κοινωνικό μέρισμα σε 400.000 αιτήσεις

►Τρέλα! Ο Αδωνις διάβασε αρχαία σε… σκύλους!

►«Κόκκινο» για το κτίριο του ΙΕΚ Ομηρος στη Λάρισα!

Συντάξεις «τριών ταχυτήτων» το 2019 μετά τα νέα δεδομένα

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τι αλλάζει στις συντάξεις το 2019, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου για την κατάργηση του μέτρου των μειώσεων; Ποιοι ωφελούνται περισσότερο και ποιοι λιγότερο; Ποιοι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν καμία αύξηση ούτε ύστερα από μια πενταετία;

Η «δημοκρατία», με βάση την ανάλυση ενός εκ των πλέον ειδικευμένων νομικών επί του Ασφαλιστικού Δημήτρη Μπούρλου, αποσαφηνίζει τι θα ισχύσει για τις 2.569.000 κύριες και τις 1.229.002 επικουρικές συντάξεις, καθώς και για όσους και όσες θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2019 και μετά. Ο γνωστός νομικός έβαλε στο «μικροσκόπιο» τα σχετικά άρθρα του νέου νομοσχεδίου, με το οποίο καταργούνται οι διατάξεις των νόμων 4387 του 2016 και 4472 του 2017 για τις μειώσεις που προέβλεπαν στις συντάξεις, και δίνει έγκυρες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα.

Ποιοι, λοιπόν, ωφελούνται λιγότερο και ποιοι περισσότερο; Ποιοι δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους για περισσότερο από πέντε χρόνια; Τα βασικά συμπεράσματα από την ανάλυση του κ. Μπούρλου έχουν ως εξής:

Κύριες συντάξεις

1 Στους «παλαιούς» συνταξιούχους, που η σύνταξή τους υπολογίσθηκε όπως όριζαν οι διατάξεις πριν από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (μέχρι τις 12 Μαΐου 2016) και στη συνέχεια επανυπολογίστηκε με τις διατάξεις του ίδιου νόμου, ακόμη κι αν μετά τον επανυπολογισμό προβλέπεται μηνιαίο ποσό χαμηλότερο του σήμερα καταβαλλόμενου, θα συνεχίσει να καταβάλλεται το ίδιο. Η διαφορά μεταξύ του παλαιού υπολογισμού και του επανυπολογισμού θα καταβάλλεται ως «προσωπική διαφορά», η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα συμψηφίζεται κατ’ έτος με τις ετήσιες αναπροσαρμογές των συντάξεων έως την πλήρη εξάλειψή της. Αυτό σημαίνει ότι οι «παλιοί» συνταξιούχοι θα πρέπει να περιμένουν για περισσότερο -ενδεχομένως πολύ περισσότερο- από πέντε έτη μέχρι να ξαναδούν έστω μικρή αύξηση των συντάξεών τους.
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ο κ. Μπούρλος, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα οικογενειακά επιδόματα (προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών) στις περιπτώσεις που σήμερα αποδίδονται στους συνταξιούχους.

2 Στους «νέους» συνταξιούχους (από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά), δηλαδή σε αυτούς που η σύνταξή τους υπολογίσθηκε με τον «νόμο Κατρούγκαλου», θα συνεχίσει από την 1η Ιανουαρίου 2019 να καταβάλλεται το ίδιο ποσό. Οσοι, μάλιστα, από αυτούς είχαν τα μπόνους της «προσωπικής διαφοράς» επειδή υπέβαλαν αιτήσεις εντός των ετών 2016, 2017 και 2018 -και η διαφορά ποσού σύνταξης (μεταξύ παλαιού και νέου τρόπου) υπερέβαινε το 20%- θα συνεχίσουν να έχουν την προσαύξηση της σύνταξης με την «προσωπική διαφορά».
Για την κατηγορία αυτή δεν προβλέπεται συμψηφισμός της «προσωπικής διαφοράς» με τις μελλοντικά προσδοκώμενες (από την 1η Ιανουαρίου 2023) αυξήσεις των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι θα τύχουν κανονικά των μελλοντικών αυξήσεων των συντάξεων.

Οι επόμενοι

Για αυτούς που θα υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης από το 2019 και μετά, ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης θα γίνει σύμφωνα με τον «νόμο Κατρούγκαλου», χωρίς προφανώς καμία «προσωπική διαφορά» και χωρίς προσαυξήσεις οικογενειακών βαρών.
Επισημαίνεται ότι τα οικογενειακά επιδόματα πλέον έχουν εξέλθει του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και χορηγούνται όχι με βάση κοινωνικοασφαλιστικές προϋποθέσεις, αλλά με αμιγώς εισοδηματικά κριτήρια.

Χωρίς καμία μεταβολή οι επικουρικές

 Για όλους τους συνταξιούχους θα συνεχιστεί η καταβολή του ίδιου ποσού σύνταξης που καταβάλλεται και σήμερα. Στις δε περιπτώσεις όπου, μετά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων (Ιούνιος – Ιούλιος 2016), ένα τμήμα του ποσού σύνταξης καταβαλλόταν ως «προσωπική διαφορά» (αφορά περιπτώσεις όπου το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης υπολειπόταν των 1.300 ευρώ), το τμήμα αυτό για το οποίο με τον «νόμο Αχτσιόγλου» (ν. 4472/17) είχε νομοθετηθεί περικοπή έως 18% θα εξακολουθήσει να καταβάλλεται κανονικά.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα