Οι εισαγγελείς ζητούν να επιλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων

Να επιλέγουν οι ίδιοι την ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας και όχι η εκάστοτε κυβέρνηση ζητούν με ομόφωνο ψήφισμά τους εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης τα μέλη της Eνωσης Εισαγγελέων ΕλλάδοςΚατά την 34η ετήσια γενική συνέλευση της ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, οι εισαγγελικοί λειτουργοί τόνισαν ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών των ανώτατων δικαστηρίων και κάλεσαν την Πολιτεία «να συμβάλει στη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος δικαίου».

Συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς ζητούν να εκλέγονται οι νέοι πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου όπως και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από ψηφοφορία μεταξύ των συναδέλφων τους, και όχι με επιλογή του Υπουργικού Συμβουλίου. Αναφερόμενοι στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου επισημαίνουν, μάλιστα, στο ψήφισμά τους ότι πρέπει να καλύπτεται αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο της ετήσιας συνέλευσης της ένωσης βρέθηκε το καίριο ζήτημα της επιτάχυνσης των ρυθμών της ποινικής Δικαιοσύνης, με τον πρόεδρο της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Ελευθέριο Μιχαηλίδη να επισημαίνει ότι η αναμονή για τα πλημμελήματα φτάνει τα πέντε έτη, ενώ για τις κακουργηματικές κατηγορίες τα 15 έτη! «Χρειαζόμαστε αίθουσες, δεν μπορούμε να δικάσουμε και ο κόσμος ανησυχεί» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΕ και πρόσθεσε ότι τα οργανικά κενά των δικαστικών υπαλλήλων είναι μεγάλα και μόνο στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ανέρχονται στα 300.

Προσπάθεια

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης ανέφερε ότι η κυβερνητική προσπάθεια κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωσης των δικαστηρίων είναι συνεχής, ενώ αναφέρθηκε στις πρόσφατες αυξήσεις των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών όλων των βαθμών, αλλά και στη δημιουργία του «Ευρωπαίου Εισαγγελέα».

Το «παρών» στις εργασίες της γενικής συνέλευσης έδωσαν ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, αντίστοιχα, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου και εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλων δικαστικών ενώσεων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα