Πιθανότητα για καρκινογένεση και από μόλυνση

Ερευνα έδειξε ότι το βακτήριο μυκόπλασμα καταστρέφει τα υγιή κύτταρα, ενώ μειώνει και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκωνΤον μηχανισμό με τον οποίο συγκεκριμένα βακτήρια, όταν μολύνουν τον οργανισμό, προκαλούν καρκίνο ανακάλυψαν ερευνητές του University of Maryland School of Medicine, αποκαλύπτοντας ότι ο συσχετισμός των μολύνσεων και του καρκίνου είναι ισχυρότερος από ό,τι πιστευόταν έως τώρα.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Robert C. Gallo, τα συγκεκριμένα βακτήρια επιπρόσθετα μειώνουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS», πρόκειται για το βακτήριο μυκόπλασμα, το οποίο -σε αντίθεση με τα κοινά βακτήρια- δεν διαθέτει κυτταρικό τοίχωμα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζεται από πολλά κοινά αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη και τα αντιβιοτικά β-λακτάμης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μυκόπλασμα περιέχει μια πρωτεΐνη, γνωστή ως DnaK, η οποία στο εσωτερικό του βακτηρίου προστατεύει τις άλλες πρωτεΐνες, φροντίζοντας να μην καταστραφούν ώστε να λειτουργούν σωστά. Ομως, όταν το μυκόπλασμα μολύνει ένα ανθρώπινο κύτταρο, η DnaK αλληλεπιδρά με τις ανθρώπινες πρωτεΐνες και μειώνει τη δράση τους. Μεταξύ αυτών είναι και οι πρωτεΐνες του ανθρώπινου κυττάρου που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιδιόρθωση των σφαλμάτων που εμφανίζονται στο DNA. Αυτό έχει ως συνέπεια να συσσωρεύονται «σφάλματα» στον γενετικό κώδικα, που τελικά μετατρέπουν το υγιές κύτταρο σε καρκινικό.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η DnaK «ακυρώνει» την αντικαρκινική δράση της πρωτεΐνης p53. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη, η οποία υπάρχει από τη φύση στα ανθρώπινα κύτταρα και τα προστατεύει από τον καρκίνο. Χάρη σε αυτή τη δράση της πολλά αντικαρκινικά φάρμακα δημιουργήθηκαν με βάση την p53. Η DnaK αναστέλλει τη λειτουργία της αντικαρκινικής πρωτεΐνης p53, εξουδετερώνοντας το ένζυμο USP10, το οποίο παίζει κομβικό ρόλο στη σύνθεση της p53. Αυτή σημαίνει, σύμφωνα με την έρευνα, ότι από τη μια είναι ευκολότερο να μετατραπεί σε καρκινικό ένα κύτταρo καθώς έχει εξουδετερωθεί η φυσική p53 που περιέχει και από την άλλη εξασθενεί η αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων που είναι βασισμένα στην p53.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα