Φιάσκο με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού!

Εχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μόλις 1.210, όταν την Πρωτοχρονιά αρχίζει η λειτουργία του νέου συστήματος παραπομπών των ασθενώνΡεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Μπορεί το υπουργείο Υγείας να έχει ανακοινώσει ότι την Πρωτοχρονιά αρχίζει η λειτουργία του νέου συστήματος παραπομπών των ασθενών για ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις από τον οικογενειακό γιατρό, ωστόσο οι 1.210 οικογενειακοί γιατροί που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν 10.000.000 πολίτες.

Στην προσπάθειά του να βρεθεί μια λύση σε αυτό το αντικειμενικό πρόβλημα, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε «οικογενειακούς γιατρούς» τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας. Ωστόσο, πολλά από τα νησιά μένουν ακάλυπτα, ενώ πολίτες μεγάλων αστικών περιοχών, όπως οι νότιες περιοχές της Αττικής, καταγγέλλουν πως δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό για να κάνουν την εγγραφή!

Σύμφωνα, πάντως, με την οδηγία του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες θα πρέπει υποχρεωτικά να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό για να έχουν προτεραιότητα στον προγραμματισμό για ιατρικές επισκέψεις αλλά και εξετάσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε σε ημερίδα που έγινε την Παρασκευή ότι οι γιατροί των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) ανέρχονται σε περίπου 500. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας όριζε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ, σύνολο 3.995 οικογενειακοί γιατροί.

Μέχρι τώρα, όμως, μόνο 710 οικογενειακοί γιατροί έχουν υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα οι γιατροί που στελεχώνουν επίσημα το νέο σύστημα να είναι μόλις 1.210 για όλο τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν με κινητές μονάδες σε κάθε νομό, που θα διαθέτουν γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων. Να σημειωθεί ότι από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας που είχαν εξαγγελθεί το 2017 λειτουργούν μόλις 101, παρότι ο προγραμματισμός προέβλεπε πως θα έπρεπε να λειτουργούν όλες έως το τέλος του 2018.

Τα βήματα για την εγγραφή 

Παρότι όλα φαίνεται να είναι στον αέρα, οι πολίτες καλούνται να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα των προληπτικών εξετάσεων. Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρο Υγείας, ΤΟΜΥ, Αγροτικό Ιατρείο) ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Για την αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

• Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα rdv.ehealthnet.gr, με τους κωδικούς του TAXISnet και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.
• Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του οικογενειακού γιατρού).
• Επιλογή οικογενειακού γιατρού μεταξύ των διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του δήμου που έχει δηλωθεί στο προηγούμενο βήμα και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Οι πολίτες προχωρούν στη συνέχεια σε υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και εκτύπωση της αίτησης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα