Κομισιόν: «Πόντιος Πιλάτος» για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών και τις δικαστικές Αρχές πετά η Κομισιόν την «καυτή πατάτα» της προστασίας των ανυποψίαστων δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο για παλαιότερες και νέες συμβάσεις…… οι οποίοι περιήλθαν σε δεινή θέση μετά τη μεγάλη ανατίμηση του νομίσματος έναντι του ευρώ. Ακολουθώντας τακτική επιτήδειου ουδέτερου και ελλείψει ενιαίου νομοθετικού πλαισίου στην Ε.Ε., η Επιτροπή τηρεί σήμερα αποστάσεις, μολονότι, όπως επικρίνεται, άργησε να εντοπίσει το μέγεθος του προβλήματος, ενώ προηγουμένως, με συντηρητικές προβλέψεις για τις νομισματικές διακυμάνσεις (στη περιοχή του 20%), «είχε καταφέρει» να εγκλωβίσει χιλιάδες δανειολήπτες. Σε έγγραφη απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει ότι εναπόκειται στα εθνικά δικαστήρια «να περιορίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο τον οποίο αναλαμβάνουν οι καταναλωτές» και προσθέτει:

• «Η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσε συγκεκριμένα ότι τα εθνικά δικαστήρια εξετάζουν αυτεπαγγέλτως τον ενδεχομένως καταχρηστικό χαρακτήρα συμβατικής ρήτρας, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προς τούτο νομικά και πραγματικά στοιχεία».
• «Κατόπιν αυτών, πρέπει να αποφασίσουν εάν μια ρήτρα, που έχει τεθεί σε σύμβαση δανείου σε ξένο νόμισμα που επιρρίπτει όλο τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον καταναλωτή, δημιουργεί “σημαντική ανισορροπία” μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων και, ως εκ τούτου, εάν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική».

Ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθαρίζει ακόμα στην απάντησή του ότι η απουσία πρόβλεψης αναδρομικής ισχύος των οδηγιών για την ενυπόθηκη πίστη για δάνεια πριν από τις 21 Μαρτίου 2016 δεν απαγορεύει στα δικαστήρια να εξετάσουν τη νομιμότητα των συμβάσεων.

Γ. Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα