Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Γιατί οι άνθρωποι αλλάζουν ομάδες, θρησκείες, ιδεολογίες, απόψεις,  γυναίκες, άνδρες, χώρες, σημαίες; Διότι νομίζουν ότι τους συμφέρειKαλέ μου, θα διάβαινα τον ποταμό, όταν συνέβη να με επισκεφτεί το δαιμόνιο, ο οιωνός που με επισκέπτεται συνήθως -πάντα με αποτρέπει από αυτό που σκοπεύω να κάνω-, και μου φάνηκε ότι, από το ίδιο μέρος, άκουσα μια φωνή που δε με αφήνει να φύγω πριν εξαγνιστώ, σαν να έχω ακούσει για κάποιο πράγμα το θείο».

Αυτά λέγει ο Σωκράτης στον πλατωνικό διάλογο «Φαίδρος» (242e) για το αγαθό δαιμόνιο που όριζε, κατά κάποιον τρόπο, πολλές επιλογές του βίου του. Αυτή η εσωτερική φωνή λειτουργούσε μόνο αποτρεπτικά, όχι προτρεπτικά. Ελεγε στον Σωκράτη πού βρισκόταν το σφάλμα, το ανήθικο, το ενάντιο στον θείο λόγο και στο συμφέρον της πόλεως. Αφού κατόρθωσε να έχει κρατημένα ορθάνοιχτα τα ώτα του ο Σωκράτης, παρέδωσε την ψυχή του ολόλαμπρη και άσπιλη, όπως την παρέλαβε, και το όνομά του έμεινε άφθαρτο στην Ιστορία. Επρεπε να του κόψει επίδομα του αγαθού δαιμονίου – τον γλίτωσε από παγίδες στις οποίες πέφτουμε οι περισσότεροι.

Το αγαθό δαιμόνιο κάνει σταθερές εκπομπές στο ράδιο «Αλήθεια». Το σήμα του είναι καλό και φτάνει σε όλους – ακόμα κι αν έχουν προβληματική ακοή. Ωστόσο, εκείνοι που επιλέγουν τα αντίθετα απ’ όσα ορίζει ο Αγαθοδαίμων, ο αγαπημένος ραδιοφωνικός παραγωγός του Σωκράτη, το κάνουν και βρίσκονται μάλιστα σε θέση να το υποστηρίξουν για έναν και μόνο λόγο: ιδεολογικοποιούν το συμφέρον τους. Η τσέπη, η γαστέρα, το υπογάστριο και η μωροφιλοδοξία τους φωνάζουν τόσο δυνατά, ώστε πείθουν τους άμοιρους φορείς τους ότι αυτά είναι τα μόνα δίκαια στον κόσμο.

Αφού κάνουν και ξανακάνουν και επαναλαμβάνουν το κακό μέχρι να γίνει ένα με αυτούς, χτίζουν και γύρω του έναν ιδεολογικό τοίχο από λογικοφανή πυρότουβλα. Κι ύστερα, όλα μαζί, τα πυρότουβλα, το συμφέρον τους και το ίδιο το κακό τα κάνουν πακέτο και τα πουλάνε σε προνομιακή τιμή από τηλεοράσεις, εφημερίδες, περιοδικά, διαδίκτυο και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.

Εκπτώσεις, προλάβετε!

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα