Ο Τσακαλώτος «αδειάζει» τον Στουρνάρα

Κάθετα αντίθετος με τη λύση της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια. «Οχι» και στο υπερπλεόνασμα!Υπέρμαχος μιας λύσης στο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων διαμετρικά αντίθετης με αυτή που υποστηρίζει η ΤτΕ εμφανίστηκε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Σε αντίθεση με την κεντρική τράπεζα, που πρότεινε τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων ύψους 40 δισ. ευρώ και πρόσθετων 7,5 δισ. ευρώ αναβαλλόμενου φόρου σε εταιρία ειδικού σκοπού, υπερασπίστηκε ένα «σύστημα παροχής εγγυήσεων» το οποίο -όπως είπε- είναι χαμηλότερου ρίσκου, μπορεί να εφαρμοστεί ταχύτερα και δύναται να εγκριθεί αμέσως από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link για την Ελλάδα ο κ. Τσακαλώτος υποσχέθηκε «χρονιά χωρίς δημοσιονομικές εκπλήξεις». Ομως, περισσότερο από αυτό σημειώθηκε η αφοπλιστική παραδοχή του: «Δεν είναι πολύ σπουδαία στρατηγική να έχεις υπερπλεόνασμα κάθε χρόνο». Οπως εξήγησε, μπορεί μεν να «ενισχύει την αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εκπλήρωση των στόχων που θέτει», αλλά «έχει επιπτώσεις στην οικονομία». Θα μπορούσε, σχολιάζουν οικονομικοί κύκλοι, αυτό να εκληφθεί ως μια έμμεση αυτοκριτική για τα «αιματηρά πλεονάσματα» που κατήγγελλε άλλοτε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία παράγονται από τη διαρκή μείωση δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (τη δεκαετία 2010-19 οι συνολικές απώλειες υπερβαίνουν τα 6,5 δισ. ευρώ), το «πάγωμα» των οφειλών στην άνυδρη αγορά (αυξημένες στα 2,6 δισ. τον Οκτώβριο) και την ανελέητη φορολογική αφαίμαξη των μεσαίων στρωμάτων (το 19% των φυσικών προσώπων επωμίζεται το 90% των φορολογικών βαρών), προτού καταλήξουν σε αμφίβολης αξίας εφάπαξ παροχές στην εκλογική πελατεία, που αφήνουν ασυγκίνητο τον πολλαπλασιαστή ανάπτυξης.

Εχει τη σημασία του ότι ο υπουργός Οικονομικών υπερασπίστηκε αυτήν την κατά ΣΥΡΙΖΑ πολιτική αναδιανομής εισοδήματος κατόπιν εορτής και μπροστά σε ένα ακροατήριο και παράγοντες όπως ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο, ο οποίος έδειξε περισσότερο να ενδιαφέρεται για το εάν η χώρα θα προωθήσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, αποφεύγοντας τη διολίσθηση στον πυρετό της προεκλογικής ατμόσφαιρας.

Ομως, είναι ενδεικτικό ότι και ο γυρολόγος πλέον Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπίας του ΔΝΤ που σήμερα εξαργυρώνει εγκυρότητα ως ανεξάρτητος οικονομολόγος, παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι τα προγράμματα προσαρμογής είναι «σκληρά» και ότι δεν «εξηγήθηκαν αρκούντως» στους Ελληνες, χωρίς πάντως να παραλείψει να επικρίνει τα μεγαλύτερα κόμματα ότι υπόσχονται παροχές «χωρίς σχέδιο για τα έσοδα».

Γιώργος Χατζηδημητρίου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα