Τραγέλαφος με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής!

Δύο φορείς προωθούν την ίδια επένδυση. Μετά τον ΑΔΜΗΕ και κυπριακή εταιρία ανακοίνωσε ότι «τρέχει» το έργοΑπό τον
Φώτη Κόλλια

Εικόνα… καφενείου και σύγχυση προκαλούν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες, σύμφωνα με τις οποίες δύο διαφορετικοί φορείς προωθούν την ίδια επένδυση, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ! Πρόκειται για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής η οποία, με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), προωθείται από την εταιρία Αριάδνη Interconnection, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Χθες η διοίκηση της εταιρίας Αριάδνη ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στη γραμμή αφετηρίας για την προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής στις αρχές του 2019, «καθώς έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις με τους βασικούς κατασκευαστές (υποθαλάσσια καλώδια, σταθμοί μετατροπής), οι οποίοι έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία». Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την οριστικοποίηση του σχήματος χρηματοδότησης του project, που έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισ. ευρώ».

Στο πλαίσιο των επαφών αυτών «αναδείχθηκε η προοπτική να απαιτηθεί αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας Αριάδνη, που ανέρχεται αυτήν τη στιγμή στα 200.000.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, του έως τώρα μοναδικού μετόχου της εταιρίας, καθώς οδηγεί σε βελτίωση του χρηματοοικονομικού προφίλ του έργου».

Χθες, όμως, εξέδωσε ανακοίνωση και η κυπριακών συμφερόντων EuroAsia Interconnector, η οποία είχε αναλάβει να προωθήσει την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ότι η εταιρία έχει αναλάβει την ηλεκτρική διασύνδεση με «ανάθεση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πως «βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης των ενεργειών σε συνεργασία με στρατηγικούς επενδυτές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων για την εξασφάλιση κεφαλαίου και ολοκλήρωση της χρηματοδότησης για την ολότητα του έργου για την κατασκευή της διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, συνολικής κεφαλαιουχικής δαπάνης 2.758 δισ. ευρώ»!

«Μάλλον θα έχουμε δύο καλώδια!» λένε αστειευόμενοι όσοι αδυνατούν να εξηγήσουν την κατάσταση. Η στάση των κοινοτικών υπηρεσιών, που θέλουν να παραμείνει στο παιχνίδι η EuroAsia Interconnector και να μην προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής – Κρήτης ξεχωριστά από τη συνολική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, συνδέεται, όμως, και με κάτι άλλο.

Οι Κινέζοι

Στις Βρυξέλλες δεν βλέπουν με καλό μάτι την εμπλοκή των Κινέζων οι οποίοι, ως γνωστόν, είναι πλέον μεγαλομέτοχοι του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, χθες ανακοινώθηκε το διοικητικό συμβούλιο της Αριάδνη Interconnection και στη θέση του αντιπροέδρου φιγουράρει ο Κινέζος Xinghua Shi, ο οποίος είναι και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ.
Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι τα χρονικά περιθώρια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης εξαντλούνται και το νησί κινδυνεύει με μπλακάουτ από το 2020, την ίδια στιγμή που η EuroAsia Interconnector έχει καθυστερήσει για χρόνια…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα