Παράταση ενός έτους για τον εξωδικαστικό

Αφορά ρύθμιση των χρεών σε τράπεζεςΠαρατείνεται για έναν χρόνο η δυνατότητα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η σχετική προθεσμία (31 Δεκεμβρίου) οι θεσμοί έδωσαν την έγκρισή τους για παράταση του μηχανισμού έως το τέλος του 2019.

Η σχετική τροπολογία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Επόμενο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η αλλαγή κάποιων κριτηρίων που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου ο μηχανισμός να γίνει προσιτός για ακόμα περισσότερες κατηγορίες οφειλετών. 

Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των επιχειρήσεων, που εντάσσονται στον μηχανισμό, έπεισε τους δανειστές για τη δυναμική της ρύθμισης κι έτσι άναψαν το πράσινο φως για την παράτασή του κατά ένα έτος, κάτι που αποτελούσε καθολικό αίτημα των επιμελητηρίων, τα οποία υπογράμμιζαν επανειλημμένα ότι η πληθώρα των εγγράφων και οι αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης κατέστησαν τον εξωδικαστικό ανενεργό για πολλούς μήνες.

Μετά τις πρόσφατες βελτιωτικές παρεμβάσεις η διαδικασία υπαγωγής άρχισε να τρέχει με σαφώς πιο γρήγορους ρυθμούς, γι’ αυτό και χαρακτηριζόταν αναγκαίο να παραταθεί η προθεσμία, ώστε να καταφέρουν να υπαχθούν οφειλέτες οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, αλλά έχουν μείνει εκτός εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων. Τα στοιχεία, άλλωστε, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους δείχνουν ότι τον τελευταίο μήνα περισσότερες από 1.300 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες υπέβαλαν αίτηση.

Συνολικά έχουν μπει στη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 58.541 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, έχουν υποβληθεί συνολικά 5.350 αιτήσεις και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία και ρυθμίσει τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο 1.200 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες.

Β. Παπ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα