Εγκύκλιος για διαγραφή οφειλών λόγω παράλληλης ασφάλισης

Την αναστολή της εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος τους προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις οφειλές εύλογης αμφιβολίας (προερχόμενες από παράλληλη ασφάλιση) για όσους προχωρούν στην υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ για τη διαγραφή τουςΣύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες που έδωσε ο διοικητής του νέου Yπερταμείου Λάμπρος Σέμπος, «βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς πρώην Ταμεία ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσότερων φορέων για το χρονικό διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου 2016, δύναται να διαγράφονται ή να απαλλάσσονται τυχόν επιβληθέντων πρόσθετων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων». Στο πεδίο εφαρμογής των νέων διατάξεων εμπίπτουν:

1 Ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με ειδικά πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι υπήχθησαν στην υποχρεωτική ασφάλιση στον π. ΟΑΕΕ.
2 Δημοσιογράφοι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993) του π. ΤΣΠΕΑΘ, που υπήχθησαν στον π. ΟΑΕΕ με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
3 Ολοι οι «νέοι» (ασφάλιση από το 1993 και μετά) με παράλληλη άσκηση δραστηριότητας.

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:
• Το αίτημα διαγραφής οφειλής επιφέρει διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης και στη συνέχεια διαγραφή του αντίστοιχου χρόνου.
• Εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, η οφειλή διαγράφεται για το σύνολο του παράλληλου χρόνου.
• Επιβαρύνσεις από εκπρόθεσμη πληρωμή εισφορών δεν δύναται να διαγραφούν.

Το αίτημα για τη διαγραφή οφειλών μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, μέσω της ιστοσελίδας efka.gov.gr.

Στη συνέχεια εκδίδεται απόφαση διαγραφής οφειλών, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Παράλληλα, αναστέλλεται η εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εισφορών από το ΚΕΑΟ από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα