Παίρνουν πίσω τώρα τον «εκβιασμό» για τον οικογενειακό γιατρό

Παραδέχτηκε (επιτέλους) ο Ξανθός ότι ο αριθμός τους δεν επαρκείΜια μεγαλοπρεπή… κωλοτούμπα έκανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε στους πολίτες το «τελεσίγραφο» για την υποχρεωτική εγγραφή τους στον οικογενειακό γιατρό ως το τέλος του χρόνου, προκαλώντας ταυτόχρονα και θύελλα αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο.

Ο κ. Ξανθός τελικά παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού και καθησύχασε τους έντρομους πολίτες, διευκρινίζοντας ότι όσοι δεν καταφέρουν να κάνουν εγγραφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 δεν χάνουν τη σειρά τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση για ιατρική εξέταση και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αρχικά είχε ανακοινώσει το υπουργείο Υγείας.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να απευθύνονται είτε στους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία είτε στους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, για ιατρική επίσκεψη, φάρμακα ή να πάρουν τα παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις, δηλαδή όπως κάνουν σήμερα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ξανθός είπε στον ραδιοσταθμό Στο κόκκινο: «Θέλουμε σιγά σιγά να εμπιστευτούν οι πολίτες τον νέο θεσμό, να αναζητούν υπηρεσίες μέσα από την οικογενειακή φροντίδα, ώστε σιγά σιγά να μετατοπίζεται το βάρος από το νοσοκομείο και την περίθαλψη στην πρόληψη της ασθένειας. Θα προχωρήσει αργά, σταδιακά, όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου για ποιοτική και δωρεάν φροντίδα».

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις οικογενειακών γιατρών για να στελεχώσουν πλήρως το νέο σύστημα που προβλέπει 239 δομές ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Το αρχικό σχέδιο ήταν να είναι όλες ανοιχτές έως το τέλος του 2017. Τώρα ευελπιστούν ότι έως τον Ιανουάριο του 2019 θα έχουν ανοίξει 120, από 101 που λειτουργούν σήμερα.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα